25.05.2021  Група от Хуманитарната гимназия посети взаимното училище в Сливен

Източник: Хуманитарната гимназия "Дамян Дамянов"
Позоваването на източника е задължително.
  

В първия ден след празника на просветата група учители и служители от Профилираната хуманитарна гимназия "Дамян Дамянов", посетиха старото и запазено до днес взаимно училище в Сливен.

То се намира в двора на църквата "Света София" и не е достъпно за разглеждане отвътре, тъй като помещенията му се използват като складове за църковен и друг инвентар.

Виктория Михнева, уредничка в Регионалния исторически музей, представи непълната до този момент история на близо двестагодишното просветно огнище, запалило пламъка на знанието и патриотизма у не един и двама сливенски възрожденци, будители и войводи. Някога сградата на училището е стопанисвана от музея, а от години е собственост на църквата.

Очевидно църковното настоятелство няма достатъчно средства, да поддържа сградата и да я възстанови във вид и състояние тя да бъде посещавана от ученически групи, туристи и граждани на Сливен.

Представителите на училищната общност смятат, че взаимното училище заслужава по-добра съдба и би могло да стане едно от местата за патриотично възпитание на младото поколение и че вероятно събирането на информация за неговата история занапред ще бъде една от задачите на гимназиалния клуб "Памет".

Учители и ученици са готови да се включат във всякакви инициативи на свещеника и на църковното настоятелство, насочени към ремонта и отварянето за посещения на тази свята за просветното дело в града сграда.

  Още снимки от посещението в албума на страницата на Инфо Туризъм във Facebook:     



Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 СЪБИТИЯ, ОРГАНИЗИРАНИ ОТ НАШИ ПАРТНЬОРИ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени