18.05.2021  Изложба на Дора Куршумова "Котленски мотиви" в Котел

Източник: ОДФ Сливен
Позоваването на източника е задължително.
  

Откриване: 18 май 2021 г., 17 часа, Исторически музей – Котел

На 18 май, Международния ден на музеите, в Исторически музей – Котел бе открита изложбата на Дора Куршумова "Котленски мотиви". На официалното откриване присъстваха и Председателят на Общинския съвет в Котел – Христина Чолакова, заместник кмета Шериф Куванджъ, председателят на кооперация "Котленски край" – Анка Точева, както и разбира се, авторката – Дора Куршумова.

На 10 пана са представени повече от 100 мотива от котленски килими – едно свидетелство за постиженията на самобитната килимарска школа. Това тъкаческо изкуство представено от друг ъгъл – с акрилни бои и художествени техники показва многообразието на орнаментите и майсторлъка на килимарките. Специално място е отделено на стилизираната буква "К", която в миналото, в продължение на близо два века е била знак за отличното качество на котленските килими.

Идейният проект на авторката включва поредица от виртуални и регионални изложби, съчетани с лекции и мултимедия, за да се продължи популяризирането на традицията на Котленската килимарска школа, както и създаването на експозиция от картини с котленски мотиви. По този различен, интерактивен начин, проектът предлага нова визия на тъкачното изкуство с акцент върху орнаментиката, символиката и характерните за котленските килими цветове. Проектът е насочен към ученици, музейни работници, читалищни дейци, и почитатели на това изкуство за изучаване на характерната техника, за запазване и продължаване на местните традиции.

"Исторически музей – Котел изказва специална благодарност на г-жа Дора Куршумова за благородния жест да подари тези прекрасни пана, за да бъдеат съхранени на място, където килимарското изкуство все още пази дълбоките си корени и живи традиции!" Представената изложба е част от инициативите по проект "Котленски мотиви" на Дора Куршумова, подкрепен от Национален фонд "Култура". Стартира с експониране в Националния музей на текстилната индустрия в Сливен. Гостува на Исторически музей – Котел до 2 дни, а от 3 юни ще може да се разгледа в Художествената галерия в Жеравна.

Проектът "Котленски мотиви" е в рамките на програма "Творчески инициативи" и се осъществява, благодарение на Национален фонд "Култура".






Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 СЪБИТИЯ, ОРГАНИЗИРАНИ ОТ НАШИ ПАРТНЬОРИ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени