10.05.2021  спектакъл "Легенда за ХАДЖИЯТА"

Източник: Театър "Класика"
Позоваването на източника е задължително.
  

17.00 и 19.00 часа, зала "Зора"
  
През 2021 се навършват 50 години от създаването на Езикова гимназия- Сливен. Част от празничните инициативи за юбилея на училището е отбелязване и на 30-я рожден ден на театър "Класика", който е на сцена от далечната 1991 година.

Годишнината ще бъде ознаменувана с новия спектакъл на "Класика"- "Легенда за ХАДЖИЯТА", посветен на 181 години от рождението на славния войвода Хаджи Димитър, 50 години Езикова гимназия "Захарий Стоянов" и 30 години от създаването на театралната формация. Сливенската публика ще може да види спектакъла на 10 май от 17,00 и 19,00 в зала "Зора".

Театър "Класика" от десетилетия популяризира българското слово, пали родолюбието! Целта му е да съхранява националната идентичност и памет, да бъде училище за живота, да предава през годините искрата на изкуството, създавано от ученици, което дава смисъл, предопределя съдби, прави българина по българин. Негов създател, ръководител, режисьор- постановчик, драматург и сценарист е Соня Келеведжиева- преподавател по български език и литература в Езикова гимназия- Сливен. 30 години отдаденост на училищното театро! 30 години възпитание на духа в училището по творчество "Класика", 30 години любов към изкуството… 30 спектакъла… Над 250 актьори ученици, преминали през редиците на "Класика"… Едва ли в България има друг УЧИЛИЩЕН театър с такава история.

За 30 години театър "Класика" донесе на Сливен и Езиковата гимназия "З.Стоянов" над 200 награди за режисура, за сценография, за постановка, за актьорско майсторство, за авторски текст, за музика. Спектакли като "Последното лято на Индже", "Самодивска любов"; "Има един народ", "Отвъд мечтаното", "Пътеки на вярата" и "Женско царство" са с по 10- 15 награди от Международни и Национални фестивали. В историята си "Класика" вписа два пъти "Гран при" и три първи места от Международния младежки театрален фестивал "Бургаски изгреви", Международна награда за постановка от Бурса- Турция, два пъти Гран при и една първа награда от Националния фестивал "Сцена под Сините камъни", наградите на градовете: Бургас, Ямбол, Стралджа, Копривщица, награди на Министерство на Образованието и науката, Национален дворец на децата- София; "Плакет на община Сливен за заслуги". А с високото отличие Награда "За граждански принос" на Общински съвет Сливен през 2016, за работата си с театър "Класика", бе удостоена г-жа Соня Келеведжиева.

Нека е честит 30-я рожден ден на "Класика" , на всички бивши и настоящи актьори, на всички почитатели на училищната театрална формация!
Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ТЕАТРАЛНИ ПОСТНОВКИ   



<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени