14.01.2021  Ромската академия за култура в Сливен издаде календар с успешно реализирани млади представители на етноса

Източник: БТА.
Позоваването на източника е задължително.
  

Ромската академия за култура и образование /РАКО/ в Сливен в навечерието на ромската нова година издаде календар с успешно реализирани млади представители на етноса, съобщиха от Академията. Той представя и празниците, традициите и обичаите на ромите.

Участниците в календара са млади роми с различни професии от Сливен, които учат, завършват университети, реализират се в различни професии. Сред тях са акушерката Магдалена Симеонова, д-р Данчо Николов и др. Във видеообръщение те поздравяват съгражданите си по случай Ромската нова година, т.нар. Банго Васий. От РАКО са записали и виртуални поздрави от известни извън пределите на града и страната сливналии, като Тончо Тончев, световен и олимпийски шампион по бокс, Ангел Тичалиев, ръководител на оркестър "Карандила" и др.

 
Празникът Банго Васий се празнува от всички ромски групи в България и започва на 13 януари - аналог на Бъдни вечер. На този ден се отдава почит към Свети Василий и птиците, според легендата, избавители на ромите. Традиционната трапеза включва птица, обикновено петел, зелеви сарми, баница с късмети и др.

До полунощ къщата е затворена да не избяга късмета, не се посрещат външни хора. В 12 часа започва сурвакане за здраве и берекет.


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ПРАЗНИЦИ И ФЕСТИВАЛИ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени