23.09.2020  Кметът на Сливен и посланикът на Испания у нас пуснаха
на свобода белоглав лешояд в ПП "Сините камъни"


Източник: Дирекция Природен парк "Сините камъни"    
Позоваването на източника е задължително.
  

Извънредният и пълномощен посланик на Испания в България Алехандро Поланко Мата беше в Сливен днес във връзка с проект на "Зелени Балкани" за възстановяване на популацията на черния и белоглавия лешояд в България. Негово превъзходителство Алехандро Мата и кметът на Сливен Стефан Радев посетиха волиерата в Природен парк "Сините камъни" и участваха в освобождаването на един от лешоядите, дарен от Испания.

"Много се радвам, че частица от Испания живее тук, на това прекрасно място. Гледката е изключителна. Благодаря за съдействието и всичко онова, което правите за опазване на природата", каза Н. Пр. Алехандро Мата.

"Благодарение на усилията на "Зелени Балкани" и техните партньори – природозащитни организации, тук се дава възможност на птиците да се адаптират преди освобождаването им. Посвещаването на каузата за опазване на изчезващите видове птици е достойно за уважение и присъствието ни тук е израз на това уважение и голямата ни благодарност. От името на жителите на община Сливен благодаря на вас за личната ви ангажираност, както и на испанската страна, с чиято помощ проектът за възстановяване на популацията от черен лешояд и подсилването на възстановената популация от белоглави лешояди се осъществява", каза от своя страна кметът Стефан Радев.

Птицата, която беше пусната на свобода днес, е спасена в Испания през 2017 година. Дарена е на страната ни през 2018-а. Престоят й от две години във волиерата в парка е необходим, за да се адаптира към средата. Маркирана е със знак Z4, но днес Алехандро Мата й даде името Рехина, което в превод от испански език, означава кралица.

 
"Към момента имаме четири вида европейски лешояди – белоглавия, египетския, черния и брадатия. И четирите вида са на върха на хранителната верига. Те имат важна функция и спират разпространяването на болести и зарази в природата. Ако имахме достатъчно голяма популация и на четирите вида лешояди, най-вероятно щетите от Африканската чума по свинете нямаше да са толкова големи", обясни ръководителят на проекта Ивелин Иванов.

Основните цели и дейности на проекта са свързани с възстановяване на изчезналата гнездяща популация на черния лешояд в Стара планина и долината на Струма, чрез внасяне на черни лешояди от Испания, настаняването им в адаптационни волиери и пускането им на свобода. Другата основна цел е свързана с подсилване на възстановената популация на белоглави лешояди. Предвижда се още подобряване на условията за гнездене, на хранителната база, намаляване на заплахите от отравяне и сблъсък с електропроводи, развитие на капацитет на национално и местно ниво за успешно провеждане на програми за възстановяване на изчезнали видове и обмяна на опит между българските природозащитни институции и техните европейски партньори.

Проектът се нарича "Светло бъдеще за черния лешояд". Той обединява усилията на пет основни партньора от четири европейски страни – Зелени Балкани – Стара Загора и Фонда за дивата флора и фауна от България, Фондацията за опазване на лешоядите от Холандия, Junta de Extremadura от Испания и Euronatur от Германия. Проектът следва успеха на проекта "Завръщане на лешоядите в България", който доведе до успешното възстановяване на белоглавия лешояд като гнездящ вид в Стара планина, след като видът се считаше за изчезнал за повече от 70 години. В момента в Сливенска област има около 10 гнездящи двойки.



Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 СЪБИТИЯ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени