18.09.2045  Изложба на Радостина Колева

Източник: Обществен Дарителски Фонд - СливенПозоваването на източника е задължително  .

Галерия "Седем", от 18 септември

Инициативата "Творческо лято 2045", организирана от фондация "Обществен дарителски фонд-Сливен", продължава. През цялото лято в галерия "Седем" със свои изложби гостуват художници, които участват в различни благотворителни инициативи на Фонда.

В галерията вече бяха представени творби на Кунчо Кунчев, Петър Кайраков, Пеньо Иванов, Веселин Дамянов-Вес, Марин Подмолов, Данелина Косева и Паолина Ганчева.

На 18 септември в галерия "Седем" бе подредена изложба на Радостина Колева. Експозицията включва 28 творби – маслена и акрилна живопис, графика, текстилни пана и колаж с автентични елементи от кукерски костюм. Изложбата е свързана с българските фолклорни традиции. Част от наименованията на творбите са "Бабинден", "Гергьовден", "Звън", "Кукер", "Пазва", "Мелодия", "Лале", "Звън в синьо" и др.

Пред екипа ни Радостина Колева сподели, че някои от картините в изложбата са част от дипломната й работа в НБУ-София, където е завършила специалност "Театрален дизайн".

"Имам интерес към фолклорните традиции, сподели художничката. - Работих 7 години в елховска текстилна фирма и изследвах елховската носия. В изложбата има текстилни пана, в които се усеща влиянието на цветовете от този регион. Проучих и котленската текстилна школа, елементи от котленските килими също могат да се видят в част от паната."


По време на изолацията Радостина Колева е направила текстилните пана "Раят започва оттук" - 1, "Раят започва оттук" - 2 и "Полет", които също са част от изложбата в галерия "Седем".

Радостина Колева е родена през 1962 г. в Ямбол. Завършва ССХУ за ПИ-Котел, специалност "Уникален текстил". Следва в НБУ-София, специалност "Театрален дизайн". Учи педагогика в Тракийски университет-Стара Загора. Завършва магистратура в АМТИИ-Пловдив, специалност "Артмениджмънт".Работила е като десенатор в ХК "Д.Димов"-Ямбол, като дизайнер в ЦНСМ "Яница"-Елхово, като уредник в ХГ "Жорж Папазов"-Ямбол, в ОЦИИД "Тунджа" - Община Тунджа, като преподавател в ПГ "Васил Левски"-Ямбол, специалност "Уникален текстил", а от 2011 г. досега работи като главен уредник на "Експозиция Иван Колев"-с.Кабиле. Член е на СБХ, секция "Текстил" от 1991 г. Участвала е в редица национални приложни изложби в София, Търговище и др., участва активно в общите художествени прояви на Представителството на СБХ в Ямбол и групата на ямболските художници. Има самостоятелни изложби в Елхово, Раднево, Ямбол, София и др. Нейни творби са собственост на ХГ "Жорж Папазов"- Ямбол, Община Тунджа, ГХГ - Раднево, Община Елхово, детска градина и училище в с.Веселиново, експозицията в с.Кабиле, както и на частни колекционери в Холандия, Англия, САЩ, Италия, Гърция и др.

Галерия "Седем", на ул. "Ген.Столипин" 26, очаква почитателите на изкуството на Радостина Колева. Картините са с различна големина – от 30х25 см до 90х120 см, а цените са от 80 лв. до 1000 лв. Ателието на художничката е в Ямбол, а ценителите на изкуството могат да се свържат с Радостина Колева на телефон 0897 221535.

Инициативата "Творческо лято 2045" е част от основната програма на фондация "Обществен дарителски фонд-Сливен". Фондът осъществява своята дейност с подкрепата на фондация "Работилница за граждански инициативи", с финансовата подкрепа на фондация "Чарлз Стюарт Мот".  










Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ИЗЛОЖБИ  


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени