115.09.2020  Oткриване на новата учебна година в Сливен

Източник: www.sliven.bg.
Позоваването на източника е задължително.
  

Кметът Стефан Радев присъства на откриването на новата учебна година в Основно училище "Д-р Иван Селимински" - Сливен, където се състоя церемония само за първи и пети клас поради противоепидемичните мерки. На всички ученици и учители той пожела здраве и успешна година.

"Радвам се, че мога да ви приветствам днес, на първия учебен ден, в тази по-особена година за нашето образование. Но това е и година, която показа, че нашето образование се справя много добре с дигиталната среда и с предизвикателствата, които ни поднася времето. Скъпи първокласници, за вас това ще е първият ден, в който прекрачвате прага на училище, първият ден, в който пред вас се отваря цяла една нова вселена, която ви пожелавам да изучавате с любопитство и любознателност. Доверявайте се на вашите родители и учители. Те са най-верният ви приятел по пътя на откриването на света, на неговата история и култура. Убеден съм, че ще намерите истински приятели в училище, което ще се превърне във ваш втори дом", каза в приветствието си кметът.

Директорът на училището Ваня Пенчева също поздрави учениците и техните преподаватели и им пожела здраве и късмет през новата учебна година.

"Всяка година на 15 септември отваряме широко врати, за да посрещнем малки и големи ученици. 15 септември е празник, който не е вписан в календара. Но той е неповторим с усмивките и настроението, с които се посреща. Мили първокласници, добре дошли в родното училище! Днес вие ще прекрачите прага на училище с вековна история. Подайте ръка на доверие на вашия учител, а ние, заедно с родителите ви, ще бъдем до вас във вашите успехи и трудности", каза в словото си Ваня Пенчева.

По време на церемонията кметът Стефан Радев обяви, че Община Сливен осигурява за първокласниците безплатен онлайн достъп до платформата "Книговище.бг", която ще подпомага учениците и техните учители в образователния процес.

 
"Платформата, с интересни и интерактивни способи, провокира интереса на учениците към различни сфери на науката и знанието и, която съм убеден, че ще е в помощ и на учителите", посочи градоначалникът.

Платформата се предоставя по идея на кмета Стефан Радев, съвместно с Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.

"Книговище.бг" е образователна интернет платформа, която затвърждава способността на децата да четат и разбират книгите и поощрява четенето за удоволствие. Тя адресира развитието на умения за осмислящо четене, за дигитално четене и цели преодоляването на социално-икономическата неравнопоставеност. Целта й е да подпомага учебния процес с уплътняване на свободното време на учениците. В нея има много игри, които могат да се използват в заниманията по интереси и да затвърждават учебния материал.

Платформата предлага въпросници към непрекъснато растящ брой детски книги, приказки и учебни пособия за деца от I до VII клас. При решаването на въпросниците по прочетените произведения, децата трупат точки, минават нива и получават награди в своя игрови награден панел. Ако в един клас всички ученици имат профили в "Книговище.бг", те имат възможност да сравняват постиженията със съучениците си. Това води до разговор за книги и състезанието – кой е прочел повече, кой е разбрал по-добре произведението, кой има повече точки и е стигнал до по-високо ниво. Платформата позволява автоматично генериране на подобни сравнения между отделни класове, училища и градове. Увличайки ги с игровата си структура, "Книговище.бг" насърчава децата да четат повече и да обръщат по-голямо внимание на детайлите в текста. Групата "клас" в "Книговище.бг" включва 30 индивидуални ученически профила, един учителски на класния ръководител и още два учителски, през които други преподаватели да работят в тази група.

Кметът Стефан Радев подари на първокласниците и табло на Сливенския буквар, който разказва за природните и историческите забележителности на сливенския край, изобразени с всяка буква от българската азбука. Такива табла има във всяка класна стая на всички първолаци в Сливен.



Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 СЪБИТИЯ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени