3.08.2020  Мая Иванова: Въпреки коронакризата крепост "Туида" продължава да се радва на много посетители и изключителна публика

Текст и снимка на: Наблюдател.бг
Позоваването на източника е задължително.
  

"Туризъм" и "Култура" бяха най-засегнатите сектори по време на епидемията от коронавирус в страната. Това зави ръководителката на късноантичната и средновековна крепост "Туида" в Сливен – Мая Иванова.

"Въпреки затрудненията ние бяхме едни от първите, които отвориха врати след периода със строгите противоепидемични мерки. Отворихме на 6 май, като бързата адаптация ни помогна да въведем режим на работа, за да можем отново да приемаме посетители в туристическия обект. Оттогава екипът на крепост "Туида" не е преустановявал дейността си. Отново започнахме да предлагаме услугите си като беседи, стрелба с лък, демонстрации, разбира се при спазване на противоепидемичните мерки."

От думите на Мая Иванова стана ясно, че има увеличение на сценичните прояви в обекта.

Припомняме, че през откритата сцена на крепост "Туида"" в Сливен са минавали известни имена като Джо Лин Търнър, Красимир Аврамов, Янка Рупкина, Теодосий Спасов.

"Тази година, поради невъзможността представленията да се играят на закрита сцена във връзка с противоепидемичните мерки, много от тях се случиха тук, на крепостта. Искам да благодаря на сливенската публика, която подкрепи всички прояви в обекта. Абсолютно всички представления, с изключение на едно, което не се осъществи заради известния ни сливенски вятър, се случват на запълнен капацитет", каза още ръководителката на "Туида".

Заради епидемията липсват групови посещения, обясни още тя, но за сметка на това се наблюдава засилен поток на индивидуалните. Крепост "Туида" продължава да се радва, както на вниманието на гражданите на Сливен, така и на туристи от цяла България и чужбина. Чуждестранните граждани, които разглеждат туристическия обект с интерес, са предимно от Европа, Русия и САЩ.

"Провеждаме проучване сред посетителите с цел да разберем какво искат да разгледат от нашия град. Запознаваме ги с местата за настаняване. В сравнение с миналата година, когато повечето чужди посетители бяха само преминаващи от тук, през тази година ни прави впечатление, че туристите се стремят да останат в Сливен поне за една нощувка.", каза Мая Иванова.

През септември на откритата сцена на "Туида" ще бъде предложена разнообразна програма от концерти и спектакли на сливенската публика. По-интересни заглавия в културния календар са авторският концерт-спектакъл на Виктор Калев "Грамофонът", комедията "Направихте ме на луд" със звездна плеяда от актьори, концертът на Графа "Ти грееш" с Джуниър Бенд, постановката "Горката Франция", концертите на АНПТ Сливен, спектакълът "Заложи на сигурно" и смехотерапия с моноспектакъла на Кръстю Лафазанов "Пълнолудие отложен живот".

На националните празници на 6 и 22 септември крепост "Туида" ще бъде с вход свободен за посетители.

От "Туида" подготвят интересна програма за "Европейските дни на наследството 2020" на 19 и 20 септември. Съвместно с Регионалния исторически музей "Д-р Симеон Табаков" ще предложат проект "Деца и родители творят". Работилницата ще се проведе в къща-музей "Сливенски бит", а дейността и ще бъде свързана с изработване на изделия от вълна. Тя е съобразена с темата на тазгодишните Европейски дни на наследството-"Образование и традиции в занаятите".

Тъй като в медийното пространство непрекъснато вървят прогнози за влошаване на епидемичната обстановка следващите месеци, от туристическия обект също се готвят за тежка зима, стана ясно още от думите на Мая Иванова.

"Средновековният събор "Помни славата – Туида 2020", който ежегодно се провежда през октомври и е посветен на празника на град Сливен – Димитровден, тази година няма да се състои. Форумът трябваше да бъде за шеста поредна година. Причината е усложнената епидемична обстановка и притеснителната неизвестност за това, какво точно предстои в страната съобразно Covid-19 следващите месеци", съобщи още ръководителката на крепостта.
Предстоящи събития от културния календар за септември на крепост "Туида"
 4.09.2020  Концерт-спектакъл на Виктор Калев "Грамофонът"  
20.30 часа, на крепост "Туида"  Автор: Ваня Щерева, по идея и разкази от живота на Виктор Калев. Билети в билетния център на зала "Сливен"   / представя ПК "Ажур Пико" /
11.09.2020  "Направихте ме на луд!" – театрална комик терапия  
20.30 часа, на крепост "Туида"  Режисьор: Богдан Петканин Участват: Руслан Мъйнов, Ненчо Илчев, Мария Сапунджиева, Кирил Ефремов, Павел Иванов, Рада Кайрякова, Тихомир Благоев
12.09.2020  Концерт на Владимир Ампов - Графа "Ти грееш"  
на крепост "Туида"  Лятното турне на любимият БГ изпълнител Владимир Ампов – Графа.  / представя Mузикална компания "Монте Мюзик" /  
16.09.2020  Театрална постановка "Горката Франция"  
20.00 часа, на крепост "Туида"  Автор: Жан Ко Режисьор: Богдан Петканин Участват: Александър Дойнов, Александър Кадиев, Катерина Евро, Фахрадин Фахрадинов, Анелия Луцинова.   / представя ПК "Фери арт" /  
19, 20.09.2020  "Европейски дни на наследството"  
Крепост "Туида" вход свободен
  
22.09.2020  Фолклорен концерт "Отново заедно"  
18.30 часа, на крепост "Туида"  Фолклорни концерти на Ансамбъл за народни песни и танци - Сливен.
25.09.2020  Комедия "Заложи на сигурно"  
20.00 часа, на крепост "Туида"  превод Димитър Бакалов, постановка: Андрей Россинский, сценография и костюми: Ирина Балашевич, участват: Малин Кръстев, Асен Блатечки и Димитър Бакалов  / постановка на ДКТ "Ив. Димов" Хасково, представена от Импресарска къща "Вер-ди Арт"  /
29.09.2020  Фолклорен концерт "Отново заедно"  
18.30 часа, на крепост "Туида"  Фолклорни концерти на Ансамбъл за народни песни и танци - Сливен.
30.09.2020  Моноспектакъл на Кръстю Лафазанов "Пълнолудие Отложен живот"  
20.00 часа, на крепост "Туида"  Сценарий и постановка Елена Начева, участва: Кръстю Лафазанов  / представя Театър ЕЛА /


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 СЪБИТИЯ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени