28.08.2020  Изложба на Данелина Косева

Източник: Обществен Дарителски Фонд - Сливен
Позоваването на източника е задължително  .

"Творческо лято 2020" продължава с изложба на Данелина Косева Инициативата "Творческо лято 2020", организирана от фондация "Обществен дарителски фонд-Сливен", продължава.

На 28 август бе подредена изложба на Данелина Косева. Тя включва 18 картини, рисувани върху коприна с техниката топъл батик. Данелина Косева е завършила Художествена гимназия в Казанлък и Национална художествена академия "Николай Павлович"-София, специалност "Текстил", в класа на проф. Марин Върбанов. От 1989 г. е член на СБХ. Работи тъкан текстил-класическа техника и живопис върху естествена коприна-топъл батик. Преподавател е в НХГ "Димитър Добрович"-Сливен. От 1991 г. до 2003 г. участва във всички регионални и национални специализирани изложби. Има близо 40 самостоятелни изложби в София, Поморие, Сливен, Дряново, Трявна, Ямбол, Бургас, Велико Търново, Пловдив, Свиленград, Несебър, Варна, и др. Има участие в колективна изложба в Норвегия. Нейни работи са притежание на частни галерии и лица от България, Англия, Франция, Италия, Бахрейн, Испания, Австралия и др. Носител е на първа награда за приложни изкуства на Деветата национална изложба на учителите-художници през 1986 г., на наградата за постижения в областта на изобразителното изкуство "Сирак Скитник"-Сливен през 2000 г. и на специална награда на "Лайтхауз арт център"-Палм бийч. Живее и работи в Сливен.

Ето какво сподели Данелина Косева за творбите в изложбата, за работата си по време на т.нар. изолация, за ателието, в което твори, и др. "Можем да наречем изложбата "Истории от коприна", защото всяка една картина е свързана с някаква много лична история. В творческия процес поне при мен е така. Що се отнася до техниката, работи се само върху 100 процента естествена коприна, със специализирани бои, само за коприна. Използва се класическата техника с топъл парафин. Всеки цвят се нанася отделно, като се изолира с парафин, след това парафинът се вади, пак се слага наново, и така това може да се повтори и сто пъти. Създаването на средна по големина картина, като се започне от проекта и се мине през цялостната реализация, отнема около месец.

По време на т.нар. изолация създадох десетина неща. Поначало за мен рисуването е самотно занимание, трябва да бъдеш сам и съсредоточен, и ако не си искрен, това се усеща и в крайния резултат. Изолацията, разбира се, действа подтискащо не толкова като творчески процес, колкото като социален контакт. Нямам конкретна картина, свързана тематично с коронавируса, защото коронавирусът не ми харесва и не смятам да му посвещавам творба. Аз всеки ден рисувам и за мен дали ще има изолация или не, не е важно. Важно за мен е съвсем друго нещо. Работя в ателието си в центъра на Сливен, там и живея"
  .


Галерия "Седем", на ул. "Ген.Столипин" 26, очаква почитателите на изкуството на Данелина Косева до 8 септември. Картините са с различна големина, като най-малките са 60х60 см, а най-големите – 80х80 см. Цените са между 390 и 990 лв. В галерията могат да бъдат видяни и картини с по-малки формати, които обичайно присъстват за радост на ценителите. Почитателите на изкуството могат да се свържат с Данелина Косева и на телефон 0894 051 669.

Инициативата "Творческо лято 2020" е част от основната програма на фондация "Обществен дарителски фонд-Сливен". Фондът осъществява своята дейност с подкрепата на фондация "Работилница за граждански инициативи", с финансовата подкрепа на фондация "Чарлз Стюарт Мот".








Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ИЗЛОЖБИ  


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени