19.08.2020  Изложба на Марин Подмолов

Източник: Обществен Дарителски Фонд - Сливен
Позоваването на източника е задължително  .

Инициативата "Творческо лято 2020", организирана от фондация "Обществен дарителски фонд-Сливен", продължава.

През цялото лято в галерия "Седем" със свои изложби ще гостуват сливенските художници, които участват в различни благотворителни инициативи на Фонда. В галерията вече бяха представени творби на Кунчо Кунчев, Петър Кайраков, Пеньо Иванов и Веселин Дамянов-Вес.

Марин Подмолов е роден на 18 август 1946 г. в Нова Загора. Завършва художествена гимназия в София, а след това – ВИИИ "Николай Павлович" - специалност приложна графика при проф. Александър Поплилов през 1974 г. Член е на Съюза на българските художници от 1976 г. От 1981 г. до 1991 г. е директор на Художествена гимназия "Димитър Добрович"-Сливен. Има участия в десетки национални изложби, както и в международни изложби в Париж, Лондон, Рим, Стокхолм, Сиатъл, Монреал, Токио, Варшава, Москва, Букурещ и д. Десетки са и самостоятелните изложби на Марин Подмолов в Сливен, Жеравна, Несебър, Нова Загора, Бургас, София, Атина, Никозия и др. Носител е на орден "Кирил и Методий"-I-ва степен. Сред отличията му са първа награда за плакат на СБХ "60 г. ВОСР"-1976 г. и първа награда за запазен знак на "Мелинвест"-Сливен-2000 г. Почетен гражданин е на Сливен. Негови творби са притежание на Национална художествена галерия-София, Софийска градска художествена галерия, Музея за модерни изкуства-Токио, музея "Виланов"-Варшава и множество частни колекции в цял свят. Живее и работи в Сливен и София.

Изложбата на Марин Подмолов включва девет живописни платна - "Кентавърка", "Остров", "Голяма Мадона", "Риба-3", "Сливенски мотив", "Старият бряст", "Мадарските скали", "Венеция" и "Риба-2". Картините са с различна големина, като най-малката е 55х45 см, а най-голямата – 60х50 см. Цените на творбите са между 500 и 700 лв.

Ето какво сподели творецът за работата си по време на т.нар. изолация заради коронавируса. "Доста леко изкарах този период, не ми се отрази депресиращо или стресиращо. Истината е, че откакто съм завършил преди години, все съм в ателието и рисувам. Т.е., в ежедневието ми нямаше някаква съществена разлика. През цялото време рисувах. Преди време със Сейфетин Шекеров получихме покана за съвместна изложба в Бургас, която трябваше да бъде открита на 1 септември. Заради коронавируса, собственикът на галерията отложи изложбата за по-спокойни времена. Сейфетин трябваше да участва с малки пластики, а аз – с живописни платна. По време на т.нар. изолация нарисувах и завърших близо 25 платна за тази изложба. Девет от тях, по-малките като формат, изпратих в Сливен за изложбата в галерия "Седем". Казват, че на моите години творецът започва да рисува в черно-бяло. А аз някак си освежих палитрата си и рисувам цветни творби, така го усещам живота."   

Галерия "Седем", на ул. "Ген.Столипин" 26, очаква почитателите на изкуството на Марин Подмолов до 28 август. Ценителите могат да се свържат с твореца и на телефон 0887 87 94 01.

Инициативата "Творческо лято 2020" е част от основната програма на фондация "Обществен дарителски фонд-Сливен". Фондът осъществява своята дейност с подкрепата на фондация "Работилница за граждански инициативи", с финансовата подкрепа на фондация "Чарлз Стюарт Мот".










Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ИЗЛОЖБИ  


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени