10.08.2020   Изложба на
Веселин Дамянов - Вес


Източник: Обществен Дарителски Фонд - Сливен
Позоваването на източника е задължително  .

Галерия "Седем", до 18 август

Веселин Дамянов – Вес е роден в Сливен на 30 май 1977 г. Средното си образование получава в родния си град в художественото училище по приложни изкуства "Димитър Добрович" със специалност "Плакат".

През 2002 завършва бакалавърска степен във Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий", факултет "Изобразително изкуство" със специалност "Графика", а от 2004 г. е магистър по "Живопис" в същото учебно заведение.

От същата година членува в СБХ, а през 2014 г. има възможността да пребивава в Международния център за изкуства "Сите дез Ар" в Париж, Франция. Осъществил е над 20 самостоятелни изложби и се включва със свои творби в над 160 сборни изложби, конкурси и биеналета, където е отличен с повече от 70 награди, над 15 от които първи награди. Негови творби присъстват в музеи и частни колекции в множество европейски страни, както и в Китай, Канада, Тайланд, САЩ, Япония, Малайзия и други.

Ето какво сподели Веселин Дамянов-Вес за творбите в изложбата, за работата си по време на т.нар. изолация, за ателието, в което твори, и др.

"Изложбата включва 33 живописни творби от различни периоди, не са рисувани само сега. Това са пейзажи и натюрморти, рисувани с маслени и акрилни бои, или смесена техника. Има творби от 2017 г., но има и съвсем нови, буквално рамкирани сутринта. От месец рисувам серия с котки в различни пози и състояния, от различни породи. Тук е и един типичен натюрморт от изолацията – този, с кутията "Русенско варено", чийто надпис леко се чете. Посветен е точно на изолацията заради корона вируса – има бутилка вино, консерва и лимон. Бях направил цяла композиция с кутии от консерви, когато казаха да не се запасяваме, и съответно всички отидоха да купуват. По време на изолацията за мен продължи учебният процес във Второ основно училище и НХГ "Димитър Добрович", където съм учител. През останалото време бях в ателието и предимно печатах графики. Стари неща, които бяха направени в материал, но не бяха отпечатани. Неща, които се подготвят за конкурси в чужбина предимно. Сега повечето конкурси са отложени във времето, други са отменени. Но така или иначе конкурси ще има и аз съм подготвен за участвам в тях. Графиката е много прецизна техника, а чрез живописта релаксирам. Ателието ми се намира в кв. "Република", на едно много приятно място, близо до планината."  

Галерия "Седем", на ул. "Ген.Столипин" 26, очаква почитателите на изкуството на Веселин Дамянов-Вес до 18 август. Картините са с различна големина, като най-малката е 9х9 см, а най-голямата – 50х70 см. Цените на творбите са между 70 и 1300 лв. Ценителите могат да се свържат с твореца и на телефон 0889 667294.

Инициативата "Творческо лято 2020" е част от основната програма на фондация "Обществен дарителски фонд-Сливен". Фондът осъществява своята дейност с подкрепата на фондация "Работилница за граждански инициативи", с финансовата подкрепа на фондация "Чарлз Стюарт Мот".












Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ИЗЛОЖБИ  


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени