22.02.2020  Oтбелязване 102 години от смъртта на Панайот Хитов

 
Източник: www.sliven.bg.
Позоваването на източника е задължително.
  

На 22 февруари се навършват 102 години от смъртта на Панайот Хитов. По този повод Община Сливен, съвместно с Регионален клуб "Хаджи Димитър" при Национално дружество "Традиция" и Гражданско сдружение "Активен гражданин", организира заупокойна молитва и поднасяне на цветя пред паметника на Панайот Хитов в квартал "Ново село" от 12.00 часа.

Панайот Иванов Хитов е хайдутин, национален революционер и четнически войвода. Роден е на 11 ноември 1830 година в Сливен.

През 1858 година става хайдутин в четата на Георги Трънкин. Две години по-късно, след смъртта на Трънкин, Хитов е избран за войвода на четата. Неговата дружина е сред най-активните в Югоизточна България.

В нея са Хаджи Димитър, Стоян Папазов, Дядо Желю. В периода 1864/1865-а, под въздействието на революционните идеи, Хитов започва да осмисля действията си като част от общонационалното освободително движение. През 1864 година събира четници сред българите в Крагуевац и от Белград се прехвърля в Берковско и Пиротско. Според плана на Раковски, изложен в "Привременен закон за народните и горски чети от 1867-лето", Хитов е определен за главен български войвода.

На 28 април 1867 година Панайот Хитов преминава Дунав с чета от около 30 души при Тутракан, между селата Пожарево и Дунавец. Отправя се към Стара планина и прекарва известно време в района на Котел и Сливен. Четата му няма за цел да вдига въстание, а да осъществи революционен марш, за да агитира българското население.

След Освобождението Хитов участва в движението за съединение на Източна Румелия с Княжество България и политическия живот. През 1885 година събира доброволци и е началник на Сливенската волентирска кавалерия. На 6 септември влиза в Сливенската префектура и принуждава властта да сдаде управлението доброволно. През 1890 година е избран за народен представител от Сливен в 6-ото Обикновено Народно събрание.

Панайот Хитов умира в Русе на 22 февруари 1918-а, на 87 години, и е погребан в градските гробища. 60 години по-късно тленните му останки са преместени в Пантеона на възрожденците.


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ПРАЗНИЦИ И ФЕСТИВАЛИ   
 

<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени