27.02.2020  Международен маскараден фестивал "Кукерландия" - гр. Ямбол

Източник: Безистена, Ямбол
Позоваването на източника е задължително.
  

27.02.-1.03.2020, Ямбол  

Двадесет и първото издание на Международния маскараден фестивал "Кукерландия", организиран от Община Ямбол и Община Тунджа, събира 50 групи от страната и чужбина. Фестивалът се провежда под патронажа на Министерство на културата.

Маскарадните дефилета са в двата почивни дни и започват в 10:00 часа. Групите ще дефилират на двете сцени в градския парк – "Кукерград" и "Кукерово".

Почитателите на българските народни традиции ще могат да видят групи, представящи различни зимни и пролетни маскарадни обичаи от обредния календар: вресовските кукери, "Черните кукери" от Смядово, джамалите от Кошов, сурвакарите от Батановци, Витановци и Земен, камиларите от Габровница и много други атрактивни групи. Ямболска област -"Земята на кукерите", е представена от 23 групи от общините Ямбол, Тунджа, Стралджа и Елхово.

Чуждестранните групи, участващи във фестивала, са от Русия, Молдова, Турция и Македония.

Мотото на "Кукерландия" е "Когато фестивалът е живот" и отразява както пълнокръвният живот на древните кукерски традиции по този край, така и веселото настроение, с което се зарежда всеки, който е станал част от празника.

   
"Кукерландия" се провежда ежегодно в края на февруари или в първите дни на март. Кукерството неизменно е свързано с наближаването на Сирни Заговезни и обичаите по прогонване на злите сили, посрещането на пролетта и събуждането на земята. Затова и в представянето на групите, специален акцент са ритуали, пресъздаващи дейности по заораване и засяване на земята, раждане на хора и животни и наричания за здраве, берекет и плодовитост.

По мащаб ямболският фестивал е сред най-големите и пищни събития в страната. Участват хиляди кукери, бабугери, сурвакари, старци и други маскирани, буквално от всички краища на България. Колоритът на празника се допълва с присъствието на много чуждестранни групи.

Кулминацията на фестивала е двудневното състезателно дефиле на маскираните. Сред отличителните черти на ямболския фестивал са гигантските кукерски маски – страховити 3-метрови съоръжения, които внасят неповторим колорит на празника. Основното съпътстващо събитие пък е едноименният Международен фотографски конкурс с изложба, представящ уникални фотографии от българските маскарадни традиции и от европейски карнавали. Територия на фестивала е ямболският Градски парк, превърнат в "Кукерград". Четиридневното събитие е изпъстрено с много концерти, изложби, конкурси, работилници на открито, дефилета, скари и мезета.

ОНЛАЙН ЗАЯВКА ЗА УЧАСТИЕ

Допълнителна информация може да бъде получена от:
Общинско предприятие "Туризъм и култура" – Ямбол,
телефони: 046/610066, 0895599627
e-mail: yambol@bezistena.com      facebook: .



Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 СЪБИТИЯ, ОРГАНИЗИРАНИ ОТ НАШИ ПАРТНЬОРИ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени