18.12.2019  Концерт на Ансамбъл за
народни песни и танци – Сливен


Източник: Ансамбъл за народни песни и танци "Сливен"
Позоваването на източника е задължително.
  

19.00 часа, Драматичен театър "Стефан Киров"  

На 18 декември от 19.00 часа в залата на Драматичен театър "Стефан Киров" ще се проведе юбилеен концерт по повод 60 години от създаването на Ансамбъл за народни песни и танци-Сливен. Билетите за спектакъла вече свършиха. Заради големия интерес формацията организира и втора дата, която ще бъде на 27 декември в зала "Сливен" от 18.00 часа.

Ансамбъл за народни песни и танци-Сливен е създаден през 1959 година за издирване и творческо пресъздаване на българския фолклор. През 1977-а получава статут на професионален ансамбъл. Репертоарът му съдържа много песни и танци от огромното фолклорно наследство на сливенския регион, както музикални и танцови композиции от всички региони на страната.

Изпълнителите от фолклорната формация са завършили Националните училища по изкуства като Хореографското училище в София, Музикалните училища в Котел, Широка лъка, Бургас и др. Част от тях са продължили своето образование и в АМТИИ – Пловдив, ВСУ "Черноризец Храбър" – Варна, ЮЗУ "Неофит Рилски" – Благоевград.

Ансамбълът е имал над 6000 концертни изяви в България и чужбина през своята 60-годишна история. Участвал е в различни програми в Русия, Украйна, КНДР, Германия, Унгария, бивша Чехословакия, Румъния, Франция, Испания, Белгия, бивша Югославия, Турция, Молдова, Тунис, Йордания, Китай.

През 1986 година става носител на орден "Кирил и Методий - I степен" за активна творческа и изпълнителска дейност и във връзка с 25 години от създаването му. През 1999-а печели "Златна лира" – награда от Съюза на българските музикални и танцови дейци и Министерството на културата за 40 годишния юбилей. 2009 година печели "Кристална лира" – награда от Съюза на българските музикални и танцови дейци и Министерството на културата за спектаклите "Хайдушка клетва" и "Хоро се вие сред Сливен" и 50 годишния юбилей. 2012-а – Награда за "Най-добро музикално изпълнение" от град Тикирдак, Турция. 2014-а носи "Кристално огърлие" – награда от Съюза на музикалните и танцови дейци в България по случай 55 годишния юбилей.


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 КОНЦЕРТИ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2023,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени