17.12.2019  Изложба с картини на на Александър Петров

 
Източник: nabludatel.bg
Позоваването на източника е задължително
  .

Откриване: 17 декември, 17.30 часа, галерия "Май"    

На 17 декември 2019 г., в сливенската галерия "Май" бе открита самостоятелна изложба с картини на Александър Петров. Експозицията се посвещава на 90-годишнината от рождението на художника, който почина преди няколко месеца.

Александър Петров е сред утвърдените сливенски художници. Той принадлежи към едно поколение, имало възможността да се докосне до други измерения, до една друга душевност, за която граничното се губи много назад и продължава да се вижда далеч напред.

Роден е през 1929 г. в Сливен. Завършва средното си образование в "Техникум по дървообработване и вътрешна архитектура" в Пловдив. Пребиваването му в градът под тепетата го среща със Златю Бояджиев, при който в продължение на четири години учи и овладява тънкостите на живописта.

Счита се, че Александър Петров е допринесъл за разкрепостяването на изобразителното изкуство в колоритно отношение през 60-те години на миналия век. Негови творби притежават Националната художествена галерия, Софийска градска художествена галерия, галерия "Димитър Добрович" в Сливен, както и частни колекции в България, Швейцария, Германия, Унгария, Гърция, Испания и др.

На откриването бе представена и книгата "Художникът Александър Петров – живот и творчество" от Величка Димитрова, която е издадена с подкрепата на Общински фонд "Култура", Сливен. От името на заместника-кмета на община Сливен Пепа Чиликова бяха поднесени цветя.

На представянето на изложбата и книгата присъстваха много художници и приятели на Александър Петров.



 




Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ИЗЛОЖБИ  
 Галерия "МАЙ"   

<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени