16.11.2019  Състезание по планинско бягане "Рекорд на Хайдушката пътека"

 
Източник: Фондация "Стария бряст"
Позоваването на източника е задължително.
  

Старт: 9.00 часа, начало на Хайдушката пътека  

"Хайдушката пътека" е култова за Карандила и Сливен. За колко време хайдутите са се изкачвали до Карандила е загадка. От години се води жестока битка, разказват се истории за това, кой за колко време я е изкачил и лично е поставил рекорда. Носят се легенди, митове и самохвалства…

През 2015 г. Фондация "Стария бряст" постави началото на провеждането на официално състезание с лицензирани съдии. То се организира всяка година на територията на природен парк "Сините камъни", където се намират местността Карандила и "Хайдушката пътека".

Това състезание има само две точки на измерване: старта – в началото на пътеката, където е арката с надпис "Начало на Хайдушката пътека" и финала – в горния край на пътеката, голямата чешма до хотел "Карандила".

Характерно за маршрута е, че има много вариации. Всеки сам избира и преценя откъде да мине. Най-краткият път ще бъде маркиран с ленти. Той е и най-стръмен, и най-труден. Има и по-леки и заобиколни варианти, един от които следва официалната туристическа маркировка. Измерва се единствено времето необходимо за достигане от началото до финала.

Своята регистрация можете да направите като попълните формата >> тук

Носител на настоящия рекорд за изкачване на "Хайдушката пътека" е Шабан Мустафа, постигнал време 23 минути и 53 секунди. При подобряването му, името на носителя на новият рекорд, ще бъде изписано на специалната табела, поставена в началото на пътеката, като записа на предходния рекорд ще бъде оставен. Ако не бъде постигнато по-добро време, няма да бъде направен нов запис.

Това е състезание за престиж – няма категории, възрастови ограничения, нито награден фонд.

В сайта на Фондация "Стария бряст" всяка година след състезанието ще бъде публикуван личния рекорд на всеки участник, изкачил "Хайдушката пътека" за време по-малко от 1 час. Така всеки ще може да следи, както собствените си постижения, така и тези на конкурентите си!


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 СПОРТНИ ПРОЯВИ