8.10.2019  Цветен кът радва сливенци в градската градина

Източник: Фондация Обществен Дарителски Фонд Сливен    
Позоваването на източника е задължително.
  

Флашмоб "Моят цветен град", по време на който бе представен проектът "Цветен кът за сливенци", се проведе на 1 октомври в градската градина. Присъстваха част от "виновниците" за реализацията на проекта – художниците Антон Иванов, Пеньо Иванов, Кирил Стоянов, Дора Куршумова и др. За доброто настроение на участниците и публиката се погрижи Борис Беленски от Младежки дом-Сливен.

Във флашмоба участваха ученици от 4 класове на ОУ "Димитър Петров". Част от тях оцветиха 24 букви, изписващи "Моята мечта за родния Сливен". Друга част от децата събраха шишарки, кестени, листа и други природни материали, с които да изработят различни животинчета за бъдеща еко-изложба.

По-късно паркът бе огласен от ритмите на зумба, а в танците се включиха много четвъртокласници и съученици на инструкторката Мария-Магдалена Павлова от ПГПЗЕ "Захарий Стоянов".

Цветният кът се намира точно до пъстро оцветената плоча "Мястото", а в него са поставени 6 цветни пейки за сядане, декорирани с буквите, които съставят името на град Сливен. Идеята за създаването на пъстрия кът е на художниците, участвали в Четвъртия пленер на виното през 2018 година. След пленера творците Кирил Стоянов, Маргарита Дончева, Благовеста Желязкова, Денислав Миевски, Пеньо Иванов, Веселин Дамянов-Вес, Димитър Кавръков, Кунчо Кунчев, Йордана Кунчева, Антон Иванов и Дора Куршумова, решиха да съберат средства за проект, който да направи градската среда по-цветна. Всички творби от пленера бяха продадени на благотворителен търг, а по-голямата част от събраната сума беше използвана за реализацията на стенопис-графит върху фасадата на ОУ "Д-р Иван Селимински". Останалите пари художниците дариха за втори проект, отново насочен към по-цветна градска среда – 6 пейки за сядане под формата на буквите, които съставят името на града, и художествено оформление на пейките. Тъй като бяха нужни още средства, фондация "Добродетел" прегърна идеята и кандидатства с проекта за цветен кът на Дарителски кръг "За по-добро бъдеще на Сливен 2018". През декември проектът бе одобрен и финансиран от ФРГИ и частни дарители.

Художникът Кирил Стоянов е автор на двата 3D-проекта за цветния кът. Колегите му от пленера избрали по-цветния вариант. "Реализацията на нашата идея – от проектирането до поставянето в градската градина, отне около 6 месеца, сподели той. – Шрифтът за 3D-визуализацията, който се нарича Симбал, е на Светлин Балездров, бивш възпитаник на НХГ "Димитър Добрович" и настоящ преподавател в Националната художествена академия. Допадна ни, че има приемственост между поколенията. Основната ни мисъл бе, че Сливен има нужда от цветни акценти в градската среда, затова и в структурата на буквите има различни цветове, те са атрактивни и интересни. Самото разположение на пейките е така направено, че да има добра видимост от различни посоки и да привлича младите хора в парка. Мястото е избрано неслучайно. До него е плочата "Мястото", а съвсем наблизо е НХГ "Димитър Добрович" и така се оформя нещо като своеобразен арт-център. Материалите и боята, които са използвани, са висококачествени и издържливи на атмосферните условия. Надяваме се жителите на Сливен да се радват дълго на този цветен кът."

Художниците изразяват благодарността си към управителя на "Напоителни системи" инж. Пламен Иванов за помощта по време на реализацията на проекта. А най-активни в избора на атрактивни цветове и на място, на което буквите да станат част от градския пейзаж, бяха известните сливенски творци Антон Иванов и Пеньо Иванов.

Проектът "Цветен кът за сливенци" е на фондация "Добродетел", финансиран по Дарителски кръг "За по-доброто бъдеще на Сливен 2018". Дарителски кръг на ОДФ-Сливен е възможен, благодарение на помощта на фондация "Работилница за граждански инициативи" по програма "Развитие на обществените фондации в България", с финансовата подкрепа на фондация "Америка за България".



Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 СЪБИТИЯ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени