4.10.2019  Самостоятелна изложба на Благовеста Желязкова "Неонови спомени"

Източник: Галерия "Май".
Позоваването на източника е задължително
.

Откриване: 18.00 часа, Галерия "Йордан Кювлиев"


На 4 октомври от 18 ч в галерия "Йордан Кювлиев" в Сливен беше открита изложбата "Неонови спомени" на Благовеста Желязкова

Благовеста Желязкова е родена на 9 април 1985 в Сливен. През 2004 завършва художествената гимназия в града. Тя продължава образованието си, като преминава през бакалавърската и магистърска степен на специалността "Стенопис" в НХА, София, а през 2015 защитава дисертационен труд.


"Неонови спомени" е първа самостоятелна изложба на художничката. В нея тя ще покаже серия от живописни творби, вдъхновени от неоновите реклами в публичното пространство от времето на социализма.


През годините Благовеста Желязкова се включва в различни творчески проекти и изложби като: Международно триенале на акварела "Духът на акварела" 2016; Международно биенале "Изкуството на миниатюрата", Русе 2017; кураторска изложба "Младост" vol.2 в галерия "Червената точка", София през 2017; Национална изложба за изобразително изкуство Сливен 2018; Национална изложба – конкурс за живопис и скулптура; Млади български художници; изложбена зала "Райко Алексиев", София 2019 и др.

През 2015 и 2018 е сред организаторите на кураторски проект Фрагменти, осъществен в галериите "Май" в Сливен и "Жорж Папазов" в Ямбол.

През 2018 получава Първа награда за живопис в Национална изложба за изобразително изкуство, Сливен.

Повечето от Вас познават Благовеста Желязкова – уредничката на галерия "Май", но, с присъщата й амбиция и трудолюбие, тя и преподава, и най-важното – рисува: упорито и професионално. Има си вече многобройните участия в общи изложби, своите награди, за достигне до тази първа самостоятелна изложба, наречена "Неонови спомени".

 
Възхищавам се на авторката – как едно добро хрумване, една оригинална идея, с упорита работоспособност, успява да превърне в завършен живописен цикъл, за наше щастие – показан в нашата галерия "Йордан Кювлиев".

"Неоновите спомени" вероятно са за малко по-възрастните от Благовеста, но тя показва в какво са се превърнали днес. Тези, често пъти наивни, светещи надписи, несъобразени с рекламните принципи, шрифтове, отдавна ръждясали, днес не светят и на фона на сивите бетонни сгради – неподдържани и изоставени, създават тягостното усещане за нашето съвремие и наследство, а еднаквите формати и сходната сива гама – на безпощадна документалност.

Смислена, завършена, цялостна първа самостоятелна изложба, гарантираща последващи успехи на Благовеста по пътя на нейното изкуство.

Поздравления и на добър час!

Атанас ПАРУШЕВИзложбата ще остане в галерия "Йордан Кювлиев" до 30 октомври.
 ИЗЛОЖБИ  
 Галерия "ЙОРДАН КЮВЛИЕВ"