4.10.2019  изложба на Благовеста Желязкова "Неонови спомени"

Източник: Галерия "Май".
Позоваването на източника е задължително
  .

Откриване: 18.00 часа, Галерия "Йордан Кювлиев"  


На 4 октомври от 18 ч в галерия "Йордан Кювлиев" в Сливен беше открита изложбата "Неонови спомени" на Благовеста Желязкова

Благовеста Желязкова е родена на 9 април 1985 в Сливен. През 2004 завършва художествената гимназия в града. Тя продължава образованието си, като преминава през бакалавърската и магистърска степен на специалността "Стенопис" в НХА, София, а през 2015 защитава дисертационен труд.


"Неонови спомени" е първа самостоятелна изложба на художничката. В нея тя ще покаже серия от живописни творби, вдъхновени от неоновите реклами в публичното пространство от времето на социализма.


През годините Благовеста Желязкова се включва в различни творчески проекти и изложби като: Международно триенале на акварела "Духът на акварела" 2016; Международно биенале "Изкуството на миниатюрата", Русе 2017; кураторска изложба "Младост" vol.2 в галерия "Червената точка", София през 2017; Национална изложба за изобразително изкуство Сливен 2018; Национална изложба – конкурс за живопис и скулптура; Млади български художници; изложбена зала "Райко Алексиев", София 2019 и др.

През 2015 и 2018 е сред организаторите на кураторски проект Фрагменти, осъществен в галериите "Май" в Сливен и "Жорж Папазов" в Ямбол.

През 2018 получава Първа награда за живопис в Национална изложба за изобразително изкуство, Сливен.

Повечето от Вас познават Благовеста Желязкова – уредничката на галерия "Май", но, с присъщата й амбиция и трудолюбие, тя и преподава, и най-важното – рисува: упорито и професионално. Има си вече многобройните участия в общи изложби, своите награди, за достигне до тази първа самостоятелна изложба, наречена "Неонови спомени".

 
Възхищавам се на авторката – как едно добро хрумване, една оригинална идея, с упорита работоспособност, успява да превърне в завършен живописен цикъл, за наше щастие – показан в нашата галерия "Йордан Кювлиев".

"Неоновите спомени" вероятно са за малко по-възрастните от Благовеста, но тя показва в какво са се превърнали днес. Тези, често пъти наивни, светещи надписи, несъобразени с рекламните принципи, шрифтове, отдавна ръждясали, днес не светят и на фона на сивите бетонни сгради – неподдържани и изоставени, създават тягостното усещане за нашето съвремие и наследство, а еднаквите формати и сходната сива гама – на безпощадна документалност.

Смислена, завършена, цялостна първа самостоятелна изложба, гарантираща последващи успехи на Благовеста по пътя на нейното изкуство.

Поздравления и на добър час!

Атанас ПАРУШЕВ



Изложбата ще остане в галерия "Йордан Кювлиев" до 30 октомври.










Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ИЗЛОЖБИ  
 Галерия "ЙОРДАН КЮВЛИЕВ"   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени