29.10.2019  Църковно туристически събор на Черковнот

Източник: www.sliven.bg    
Позоваването на източника е задължително.
  

11.00 часа, местността Черковното

На 29 септември 2019 г. от 11.00 ч. (неделя) в местността Черковното до Параклиса "Света Богородица" ще се състои традиционно църковно – туристически събор.

Параклисът е към Църквата Свети Никола в град Сливен.

Събитието се провежда за четвърта поредна година всяка последната неделя на месец септември. Поканени са туристически и културни дружества, църковни настоятелства и граждани от Сливен и региона.

Всеки който желае да присъства е добре дошъл. Ще има много приятни изненади съобщава Йордан Стоянов – организатор на събитието и пазител на параклиса.

За контакти: тел. 0888 403 932

 
Красивата местност привлича много туристи- както граждани на Сливен, така и гости на града. Параклисът е изграден през 2005 година по инициатива на Стоян Марков.Казват, че камъните за параклиса са взети от някогашния манастир" Света Богородица".Изграден е на място, което попада в района на голям християнски комплекс с множество църкви и манастири, заради който околността е наречена "Сливенската Света гора".Освещаването на параклиса се извършва миналата година.Днес той се поддържа от Йордан Стоянов от Сливен. С гордост той разказва за " Сливенската Света гора" и за желанието на него и неговите братя там да ходят повече млади хора. Мъжете от рода Стоянови, от който е и Йордан, решават да изградят заслон в близост до параклиса.Запрятат ръкави и го правят.

Табелата на заслона с малко думи разкрива лична трагедия на Йордан- преди близо три години той губи сина си в катастрофа.. Надписът на табелата завършва:Нека направеното бъде дар от него за вас. Бог да пази вас и вашите семейства!Заслонът беше осветен вчера от отец Методи от храм " Свети Никола" в Сливен. А мъжете от рода Стоянови поставят началото на традиция- всяка година, последната неделя на септември тук да се събират хора. Може да идва всеки, който пожелае.А към мястото има интерес. Доказа го и фактът, че там се събраха хора от Сливен, Ямбол, Нова Загора, Стара Загора…

До параклиса и заслона се стига по две пътеки. Те са леки за изкачване, обяснява Йордан Стоянов и допълва, че втората пътека е маркирана неотдавна.Има и път за автомобили с висока проходимост.

А в заслона всеки човек, застигнат от лошо време- дъжд, сняг или буря може да се скрие и успокои. При хубаво време семейства и приятелски групи могат да поседнат и да се насладят на красивата гледка наоколо. Нека сливенци знаят, че от "Кръстовото аязмо" нагоре, в посока чешмата "Черковното" има едно чудно красиво място.То ще донесе радост за окото с природата, която се разкрива пред седналите в заслона и за душата чрез параклиса на метри от него. Пътеката за там е отлично маркирана със зелен цвят и тръгва северно от Кръстова чешма с ориентир надпис и стрелка върху фургон "Параклис".

Карта как да стигнете до Параклиса може да видите прикачена тук. Маршрута с пътеката до м.Черковното и Параклиса започва от табелата с картата под Кръстовото аязмо(над Аптечното)..

Информация за прoекта "Да възродим местността Черковното" в прикачения файл



Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 СЪБИТИЯ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени