25.09.2019  Премиера в Сливен на книгата на Теодора Димова "Поразените"

Източник: Библиотека Зора Сливен
Позоваването на източника е задължително.
  

17.30 часа, Библиотека Зора Сливен

Книгата на Теодора Димова "Поразените" ще бъде представена на 25 септември от 17.30 часа в Библиотека Зора Сливен.

Терорът и убийства на народната власт, унищожението на българската християнска интелигенция и манипулираната памет на поколенията след това е голямата тема на писателката Теодора Димова в новия й роман "Поразените". Книгата бе представена премиерно на фестивала Аполония. Писател, свещеник и предприемач са арестувани веднага след 9 септември 1944 година и няколко месеца по-късно убити от Народния съд. Трагичната история на семействата е разказана през погледна на съпругите им, които трябва да оцелеят с болката, за да отгледат децата си и да съхранят паметта за бащите им и истината за тях.

Писател, драматург и журналист, Теодора Димова е автор на 14 пиеси, 5 романа и един сборник с публицистика. През 2006 романът й Майките печели Наградата за източноевропейска литература на Bank Austria и KulturKontakt, има 11 издания у нас и е публикуван на 9 езика, а романът Адриана е преведен във Франция и в Чехия. През 2010 "Марма Мариан" печели Националната награда "Хр. Г. Данов" за българска художествена литература, а "Влакът за Емаус" – наградата за проза на портал Култура за 2014. Теодора Димова е тазгодишният носител на голямата награда Хр.Г.Данов за цялостен принос в националната книжовна култура.

 


Преди дни получи наградата в раздел "Критика и журналистика" на Столична община за коментарите в "Портал Култура". Тя е сред най – известните и четени български автори.


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 СЪБИТИЯ   

<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени