Bydgoszcz / Republic of Poland Sliven / Republic of Bulgaria Nis / Republic of Serbia

Споразумения за сътрудничество между Сливен, Бидгошч /Полша/ и Ниш /Сърбия/ ще бъдат подписани през септември

Споразумения за сътрудничество между Сливен, Бидгошч /Полша/ и Ниш /Сърбия/ ще бъдат подписани през септември


 
   
Източник: www.sliven.bg    
Позоваването на източника е задължително.
  

Споразумения за сътрудничество между градовете Сливен, Бидгошч /Полша/ и Ниш /Сърбия/ ще бъдат подписани по време на международна среща в Сливен през септември.

Форумът се организира от Община Сливен в рамките на проект "Обединена Европа – сигурност, солидарност и стабилност за всички" по Програма "Европа за гражданите".

Тя ще се състои от 9 до 11 септември. В първия ден ще бъдат подписани споразумения за побратимяване между трите града. След това, на 10 септември, ще се състои културен форум: "Европа – нашият общ дом". На него ще се проведат срещи с представители на културата, образованието и изкуствата от България, Полша и Сърбия.

 


Денят ще продължи с Младежка среща-дебат: "Обединена Европа – сигурност, солидарност, стабилност". На 11 септември, в зала "Максима" на хотел "Национал", ще се състои икономическият форум: "Бъдещето на Европа – заетост, растеж и инвестиране – заедно можем повече". На него ще бъде представен бизнес каталогът "Инвестиционна дестинация Сливен и Ямбол" за привличане на инвеститори в региона.

"Ще представим Сливен и Ямбол като една инвестиционна дестинация. Гости ще бъдат и нашите консултанти по този проект – "Тракия Тех" – платформата за привличане на технологични инвеститори. За първи път два областни града обединяват усилията си да представят региона като една дестинация за инвестиции", обясни на брифинг в Общината кметът на Сливен Стефан Радев.

Община Сливен търси запазени снимкови и други документи, свързани с ресторант от близкото минало, наречен Бидгошч. През 1985 година Сливен се побратимява с полския град.

До демократичните промени и началото на деветдесетте, контактите между двете общини са редовни и ползотворни, но по различни причини след това отслабват и се установява дълга пауза. Благодарение на спечеления от Община Сливен проект по програма "Европа за гражданите" с Бидгошч се възобнови затихналата връзка и на 9 септември полска делегация ще участва в среща за подписване на ново споразумение за сътрудничество и възстановяване на побратимените взаимоотношения. Освен с Бидгошч, Сливен ще се побратими и със сръбския град Ниш също в рамките на споменатия проект.

 
"В тази връзка Община Сливен отправя молба към граждани, притежаващи в своите лични и семейни архиви снимки, на които се вижда някогашният ресторант Бидгошч, наричан също така Кооперативна среща и понастоящем сградата-офис на дружество "Алианц", да ги споделят и предоставят, като с това допринесат за организацията на срещата и изобщо за предстоящото побратимяване", каза заместник-кметът Стоян Марков.

Интерес представляват също и писмени документи от онази епоха, лични спомени, свързани с обмени, пътувания, сътрудничество между градовете Бидгошч и Сливен, между различни предприятия и длъжностни лица.





Който разполага с подобни материали и има желание да ги сподели, може да ги изпрати на e-mail: sminchev@sliven.bg или да се обадите на тел: 044 / 611 110 или на 0898 898 201.

За повече информация: partnership.sliven.bg























9-11.09.2019  Международна среща "Европа - нашият общ дом"  
Среща за побратимяване на Община Сливен с градовете Бидгошч (Полша) и Ниш (Сърбия) в рамките на проект "Обединена Европа - сигурност, солидарност и стабилност за всички"
11.09.2019  Икономически форум "Бъдещето на Европа - заетост, растеж и инвестиции - заедно можем повече"  
11.00 часа, Хотел "Национал Палас", зала "Максима"  


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени