6-8.09.2019  XVII Международния панаир на традиционните занаяти

Източник: fair.etar.bg
Позоваването на източника е задължително.
  

Международният панаир на традиционните занаяти в музей "Етър" е единствения панаир в България, организиран по музейна концепция. Мисията на Панаира е да образова и възпитава, да популярзира и опазва културното наследство.

Панаирът се провежда под патронажа на Председателя на Народното събрание на Република България. Организатори са Министерство на културата, Община Габрово и Етнографски музей на открито "Етър".

Тазгодишното издание на Панира има богата и пъстра програма. Международното изложение базар е среща на традиции от три континента! В него участват повече от 70 майстори-занаятчии и творци на свободна практика от 16 държави.

Международно изложение базар

Повече от 60 майстори от Унгария, Естония, Косово, Литва, Сърбия, Алжир, Русия, Иран, Румъния, Украйна, Република Южна Африка и България участват в изложението базар тази година с демонстрации на съхранени занаятчийски техники, ръчно изработени изделия от естествени материали и уникални художествени творби. В изложението намират място и съвременни творци с техния авторски "прочит" на традиционните занаяти. За първи път в събитието се включват представители от Мрежата на творческите градове на ЮНЕСКО. Флорианополис (Бразилия), Асуан (Египет) и Уейфанг (Китай) са градовете, от които идват трима артисти да споделят с посетителите на Панаира малка част от културното наследство на страните си.


Международна майсторска надпревара

Водещ акцент в програмата на Панаира от 2003 година насам е Майсторската надпревара, която пресъздава облозите, правени през Възраждането между майстори от различни занаяти. През последните години все повече чуждестранни участници се включват в надпреварата. През 2019 година тя е в занаята "Грънчарство", а сили в нея ще премерят представители на Франция, Иран, Румъния, Косово, Унгария, Република Южна Африка и България. Всички те, според регламента на състезанието, трябва да изработят по два предмета – един с традиционен мотив от българска грънчарска школа и един представящ традициите в грънчарското изкуство на съответната страна или уникалния стил на своя автор. Победителят получава Голямата награда "Сребърна хлопка" и право на самостоятелна изложба в музей "Етър" през следващата година.

Начало: 5 септември, 14:30 ч. Край: 8 септември, 16:00 ч.


 
Съревнование на младежи в грънчарски умения

За трета поредна година към Майсторската надпревара се организира младежка секция с участието на възпитаници от училищата по изкуства в страната. През 2019 година Национално училище за приложни изкуства "Проф. Венко Колев" – Троян се включва в инициативата на музея с трима свои възпитаници от специалност "Керамика". Победителят получава награда "Бронзова хлопка", а учебното заведение – право на изложба базар през следващата година.

Начало: 6 септември, 13:30 ч. Край: 8 септември, 16:30 ч.  


Алея на вкусовете с дегустации и базар

Алея зад Занаятчийска чаршия, 11:00–19:00 ч.
За първи път в историята на Панаира винарски изби и производители на различни деликатеси представят своя продукция по време на събитието. Инициативата се реализира в партньорство с Винен фестивал "Августиада". Посетителите на Алеята имат възможност да отличат виното, което най-много им е харесало и да участват в томбола с награди.


"Майсторът и формата" веществена изложба

Изложбена зала, 6–30 септември
В изложбата са включени предмети, изработени в Майсторските надпревари по грънчарство през 2008 и 2014 година. В първата участват майстори от Троян, Габрово, Стара Загора, София и Ямбол, а втората е посветена на 50 години от създаването на музей "Етър" и е с международно участие от Румъния, Сърбия, Турция и България. В последния ден от Панаира изложбата ще бъде допълнена с предмети от настоящото състезание.


"Холокьо, живото село"

етнографска фотоизложба от Унгария Изложбена зала над хлопкарска работилница, 6–30 септември
Холокьо е първото село в света, включено в списъка на Световното културно наследство на ЮНЕСКО. Изложбата представя живописното унгарско селище и околностите му. Почти всяка къща в него е музей – на историята, на куклите, на пощите, на народното изкуство. "Каменоделство" изложба базар Чардак на къща с табашка работилница, 17 август – 30 септември Изложбата представя скулптури и различни изделия от камък на шестима участници от Майсторската надпревара през 2018 година и на ученици от Професионална гимназия по каменообработване, с. Кунино. "Диалог с миналото" интерактивна изложба Изложбени зали над дърворезбарска работилница, 25 юли – 31 декември


"Диалог с миналото"

е своеобразна творческа кутия, провокираща любопитството на съвременния човек към културните ценности. В нея експонираните предмети споделят историите си от първо лице. Изложбата е музеен експеримент за разчупване скучната монологична форма на общуване с историята.


Открита сцена

На поляната до хотел "Страноприемница", 11:00–17:00 ч.
Пъстра музикално-танцова програма с участието на професионални и любителски състави от почти всички етнографски области на България; Фолклорни изпълнения от Литва, Косово и Украйна; Представяне на чуждестранните участници в Изложението базар и тези в Алеята на вкусовете.


6 септември 2019

11:00 Официално откриване на ХVII Международен панаир на традиционните занаяти
11:30 Северняшки ансамбъл за народни песни и танци "Иван Вълев", гр. Плевен
12:30 Читалище "Св. Димитър Басарбовски – 1902", с. Басарбово, Русенско
13:00 Музикална пауза
14:00 Северняшки ансамбъл за народни песни и танци "Иван Вълев", гр. Плевен
15:00 Музикален поздрав от Република Косово
15:30 Фолклорен танцов клуб при Община Стара Загора
16:00 Музикален поздрав от Република Литва
16:30 Музикален поздрав от Република Южна Африка


7 септември 2019


11:30 Фолклорна танцова формация "Дилмани", гр. София
12:30 Ансамбъл "Загорче", гр. Стара Загора
13:15 Музикален поздрав от Украйна
13:00 Музикална пауза
14:30 Фолклорна танцова формация "Дилмани", гр. София
15:15 Ансамбъл "Загорче", гр. Стара Загора
16:00 Клуб за овладяване на народни хора и танци "Хопни ми, тропни ми", гр. Севлиево
16:00 часа Състав за изворен фолклор "Ломски ритми", гр. Лом


8 септември 2019

11:30 Оркестър Габрово
12:30 Група "Новомахленчетата" при НЧ "Зора – 1872", гр. Габрово
13:00 Музикална пауза
14:30 Ансамбъл "Сивек", гр. Габрово
15:20 Танцов клуб "Балканджии", гр. Габрово
15:30 Група "Новомахленчетата" при НЧ "Зора – 1872", гр. Габрово
15:40 Танцов клуб "Балканджии", гр. Габрово
15:50 Танцова формация "Търновска царица", гр. Велико Търново
16:5 Закриване на XVII Международен панаир на традиционните занаяти


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 СЪБИТИЯ, ОРГАНИЗИРАНИ ОТ НАШИ ПАРТНЬОРИ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени