24.08.2019  Пресконференция по повод 28-я Национален събор на каракачаните

Източник: sliveninfo.bg    
Позоваването на източника е задължително.
  

Каракачански керван от номадското минало на етноса ще бъде пресъздаден на традиционния национален събор в местността Карандила.

"Керванът ще се състои от коне със самари, водени от възрастни мъже, а най-отпред ще бъде младо момиче в каракачанска носия. Този ритуал ще бъде показан за първи път тази събота, когато на Карандила очакваме между 2 000 и 5 000 каракачани и гости от страната и чужбина",  обяви пред журналисти в понеделник народната представителка Мария Белова, която е зам.-председател на Федерацията на културно-просветните дружества на каракачаните в България.

До нея бе новият председател на федерацията Христо Христов и членовете на ръководството Георги Вангелов, д-р Атанас Грунов и Христо Котов.

Тази година за първи път се очаква и делегация от Федерацията на каракачаните в Северна Македония. Поканени са и първите хора в България, начело с президента и премиера.


 
28-ят Национален събор на каракачаните в България ще се състои 24 август, като официалното откриване с водосвет за здраве и благоденствие ще започне от 11 часа. За да отслужи водосвета е поканен сливенският владика Иоаникий.

Във фолклорната програма ще участват Ансамбълът за народни песни и танци – Сливен и танцовите състави при Културно-просветните дружества на каракачаните от цялата страна. Ще бъде раздаван курбан за здраве на всички гости, които ще присъстват на голямата поляна.

Председателят на федерацията Христо Христов съобщи, че от миналата година в Сливен работи учител от Гърция, който преподава гръцки език на малки и големи от каракачанския етнос.

"Нашата амбиция е гръцката държава да осигури още един учител за уроци на каракачаните от Западна България. Средствата за това се осигуряват от Гърция", каза Христов.

В 20 часа в ресторант в Сливен ще започне каракачанското веселие – гленди.

Каракачаните в България са около 20 000 хиляди, а Федерацията обединява двайсет дружества. В Сливенско каракачаните са около 6 000.


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ПРАЗНИЦИ И ФЕСТИВАЛИ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени