5.08.2019  Пети пленер на виното в Сливен
   
 

Етнографски комплекс "Хаджиданчови къщи"  

Източник: Фондация за развитие на регион Сливен
Позоваването на източника е задължително.


Петият пленер на виното бе открит в Сливен. Прохладната юлска вечер отново събра в двора на Етнографски комплекс "Хаджиданчови къщи" сливенски художници и ценители на изкуството.

В тазгодишния пленер върху части от бъчви с история ще творят художниците Антон Иванов, Кунчо Кунчев, Пеньо Иванов, Йордана Кунчева, Веселин Дамянов - ВЕС, Димитър Кавръков, Сияна Петрова и Дора Куршумова.

В края на август в двора на "Хаджиданчови къщи" ще бъде подредена заключителната изложба на пленера, а почитателите на изящните изкуства ще станат свидетели на фантазията на художниците.

Очаква се по време на изложбата да стане ясна и каузата на Петия пленер на виното. Припомняме, че творбите от Третия пленер бяха дарени за благотворителен търг, който събра 5533 лв. С тези средства бяха купени окачваща и осветителна системи за новата галерия в НХГ "Димитър Добрович". Благотворителният търг с творбите от Четвъртия пленер на виното надмина и най-смелите очаквания. Събраните средства от търга бяха близо 9500 лв., а с тях бе реализиран стенопис-графитът на фасадата на ОУ "Д-р Иван Селимински".

След по-малко от два месеца ще стане реалност и другата идея на художниците - изграждането на цветен кът в градската градина, в който ще има пейки под формата на буквите С, Л, И, В, Е и Н.

Пленерът на виното се организира от НДФ "13 века България" – Етнографски комплекс "Хаджиданчови къщи" – Сливен, винарска изба "Афузови" и фондация "Обществен дарителски фонд-Сливен". Инициативата е част от основната програма на ОДФ-Сливен. Фондът осъществява своята дейност с подкрепата на фондация "Работилница за граждански инициативи", с финансовата подкрепа на фондация "Чарлз Стюарт Мот".
 

           


 ПРАЗНИЦИ И ФЕСТИВАЛИ