23.07.2019  XVIII издание на "Златна праскова" в село Гавраилово

 

Източник: www.sliven.bg.
Позоваването на източника е задължително.
  

Гавраилово е типично подбалсканско селище в област Сливен. То е естествено средище и седалище на прочутия в миналото Аграрно-промишлен комплекс "Долината на прасковите" – най-големият производител на праскови и компоти от праскови в страната, чиято продукция е реализирана в десетки страни по света.

Независимо от различните периоди на структурни и икономически промени, производството на праскови в Сливенския регион е просъществувало и се е развивало със световните тенденции, благодарение на многогодишните традиции, натрупания опит и усилията на българските земеделци да произвеждат качествена продукция. Днес прасковените насаждения в района са по-малко на брой и големина, но все още са водещ поминък за местното население. Той намира своето успешно продължение в организирания Празник "Златна праскова".

За 18-ти пореден път от 23 до 25.07.2019 г. село Гавраилово ще бъде домакин на този уникален празник. В него ще се включат производители на праскови от цялата страна. Организатори са Министерството на земеделието, храните и горите, кметство, читалище "Слънце – 1928" с. Гавраилово, община Сливен, Институт по овощарство – Пловдив, Организацията за производители на праскови "Българска праскова" ООД. Празникът се провежда под патронажа на министъра на земеделието, храните и горите.

Събитието е форма на сътрудничество между традиционните производители и се очертава като двигател на инициативи за развитие на местната общност. Радостен е фактът, че отглеждането на прасковени насаждения е предизвикателство за много млади хора, които са добре запознати и със субсидирането на селскостопанската продукция от европейските фондове.

На провеждания технически семинар, организиран от кметство Гавраилово и Института по овощарство, ще се изнасят лекции относно агротехническите мероприятия при създаване на прасковени насаждения, подпомагане на производителите на праскови от програмите финансирани от ЕС, както и новостите по ОП "Развитие на селските райони 2014 – 2020", представят се най-новите препарати за растителна защита, изложба и дегустация на праскови, демонстрации на земеделска техника, прикачен инвентар и системи за капково напояване. В семинара за поредна година ще се включат лектори от Института по овощарство в Пловдив и Национална служба за съвети в земеделието.

На 23.07.2019 г. ще бъде организирана изложба на творци от с. Гавраилово. Празникът е съпътстван с богата фолклорна програма, включваща детско музикално и танцово изкуство, както и конкурсите Мини Мис и Мини Мистър, най-бързо ядене на праскови, правене на компот от праскови, най-бърза и качествена заготовка на праскови и други. "Златна праскова" е празник доказващ, че научните постижения и съхраняването на богатото фолклорно наследство винаги са били ръка за ръка. С всяка изминала година включването на разнообразни и колоритни инициативи допринасят за обогатяването му и спомагат за истинското възраждане на Долината на прасковите. По традиция събитието завършва с празнично хоро на площада, в което за пореден път ще се включат певците и музикантите от Долината на прасковите..



Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ПРАЗНИЦИ И ФЕСТИВАЛИ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени