21.06.2019  Премиера на филма "Поглед към българското възраждане"

Източник: e-volution.media
Позоваването на източника е задължително.
  

21 юни, Градската градина на Сливен

Какво e чувството да се докоснеш до традициите, бита и творческия дух от миналото на един народ? А какво е да документираш всичко това във филм, направен по твой собствен сценарий и идея? Със сигурност страхотно!

Повече от тридесет души присъстваха на премиерата на документалния филм "Поглед към българското възраждане, която се състоя на 21 юни в Градската градина на Сливен. В петъчната вечер зрителите на открито си припомниха и се запознаха по-отблизо с някои от най-характерните занаяти от периода на нашето възраждане, развиващи се изключително активно през 19 век. Филмът ни представи тъкачеството, цървулджийството, хлопкарството, дърворезбата, правенето на гайди и гайтанджийството през погледа на млади хора от различни европейски държави, като ни отведе до някои от най-характерните и забележителни места и градчета в България: Габрово, Трявна, Котел, Смолян, Златоград.

"Поглед към българското възраждане" е първият документален филм на Сдружение "Блян за романтика, цветя и космос", част от рубриката "Пъзелът България". Филмът е направен с огромната помощ и енергия на доброволците, участници в проекта "Младежки предавател – Срещи с местните" по програма "Еразъм +" в Сливен от държавите Северна Македония, Италия, Латвия и България. Създаденият филм бележи края на пет месечна творческа работа на екипа, състояща се в писане на сценарий, организиране на снимачния процес, пътуване, видео монтаж и аудио редакция. Пет месеца, изпълнени с вълнение и търсене, упорит труд и екипна работа.

 
Една от водещите във филма Михаела Михайлова обобщава процеса и преживяното: "В началото на 2019 година, по време на кукерските игри, започнахме нашето приключение по изследване на българските занаяти с голямо любопитство и вълнение.

Първото място, което посетихме е единственият по рода си музей в България – Етър, който представлява възстановка на българските бит и култура от региона на Габрово през 19 век. След това се насочихме към малкия планински град Трявна, известен с Тревненската художествена школа и Националната Гимназия за Приложни Изкуства. Там директорът на училището Орфей Миндев ни запозна подробно с неговата история, резбарската школа и игонографията.

Очаровани от старата част на града и кафето на пясък се запътихме към Златоград, за да опитаме тамошното известно "въртяно" кафе приготвено по стара златоградска рецепта. Спирка по пътя ни разбира се беше Ареален Комплекс "Златоград", където все още има гайтанджийска работилница – един занаят, който вече почти не се практикува.

Пътят ни мина през малките, но харизматични родопски градове, където се насладихме на известната родопска каба гайда и научихме нещо повече за правенето на гайди от известния смолянски майстор Костадин Илчев. Последен етап от нашето пътешествие беше старият център на килимарството в страната – Котел. Там се насладихме на цветовете и уникалността на класическия котленски килим.

За съжаление нашето пътуване приключва, но в момента сме безкрайно щасливи, защото за миг бяхме част от живота на българина и духа на една отминала епоха."




Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 СЪБИТИЯ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени