С ПОДАРЪК ЗА ДЕЦАТА НА ГРАДА ИЗПРАЩА 58-ия СИ СЕЗОН СЛИВЕНСКИЯТ КУКЛЕН ТЕАТЪР

Последното за този сезон представление на ДКТ – Сливен ще бъде с вход свободен! Представлението е подарък за децата по случай празника на детето – 1 юни! ПРАСЕТО, КОЕТО ИСКАШЕ ДА СТАНЕ ПРИНЦЕСА е спектакълът, с който театърът ще поздрави децата и ще завърш 58-ия си театрален сезон. Празничното представление ще започне точно в 11.00 часа на 2 юни /неделя/, в салона на ДКТ- Сливен!


  
7 премиерни заглавия, 10 награди от национални и международни фестивали и множество участия на престижни театрални сцени у нас и в чужбина е равносметката на ДКТ-Сливен за поредния успешен сезон

Може ли едно малко прасенце да се превърне в принцеса?

Куклен театър – Сливен завършва поредния си успешен сезон с реализирани 7 премиери, множество участия и отличия от престижни национални и международни фестивали.

Премиерните спектакли "Бяла приказка" от Валери Петров, постановка Боньо Лунгов и "Малкото Джудже" от Теодора Попова – Лазарова, с режисьор Петромил Денев, се радваха на голям интерес и бяха отличени на фестивалите НКТФ "Михаил Лъкатник" , Ямбол 2019 и "Сцена, палитра, слово" – Пловдив 2019.

Представеното преди броени дни последно премиерно заглавие на театъра - "Славеят" по Ханс Кристиян Андерсен, режисьор Любомир Колаксъзов, също силно впечатли публиката.

Два нови спектакъла за възрастни влязоха в репертоара на театъра през този сезон. ЦЪФНАЛИ ОЧИ по романа на Радостина Ангелова "Виенски апартамент", режисура Габриела Хаджикостова и Ищван Наги, е съвместен проект на ДКТ-Сливен и Малко Театро-Будапеща, реализиран с подкрепата на Министерството на човешките ресурси на Унгария. Постановката беше представена с успех както на сливенската и столичната публика, така и на българската общност в Будапеща, Унгария. Спектакълът беше посрещнат с голям успех и овации на сцената на Народния театър на Будапеща, в рамките на Пролетния фестивал, който е най-голямото културно събитие в Унгария и събира артисти от цял свят.

КОМЕДИАНТКАТА е другият премиерен спектакъл за възрастни на театъра през сезон 2018/2019. Моноспектакълът с участието на актрисата Мая Бежанска, е по новелата на Джон Л‘ьору, драматизация и постановка - Невена Митева. Представлението веднага впечатли зрителите и получи награда за режисура на ХХI Международен монодрама фестивал Битоля, Република Северна Македония и награда за най-добър моноспектакъл от IX Международен фестивал на камерните театри, организиран от NETA, Враца 2019.

Представленията "Драконът" по Евгений Шварц, с режисьор Бисерка Колевска и "Малки истории за любовта" с режисьор Петър Тодоров, успешно представиха ДКТ-Сливен на 10-ти МФУКТ "Панаир на куклите", София 2018; XVII Международен фестивал на детските театри, Баня Лука, Република Сръбска, 2018; VII Международен театрален фестивал за детска и младежка публика "Забранено на възрастни", Смолян 2018 и IV Международен куклен фестивал, Анкара, Турция, 2018.

Режисьорът на спектакъла "Приказка за късмета", Ефимия Павлова, получи наградата за режисура на XV Зимен фестивал на изкуствата "Сцена, палитра, слово", Пловдив, 2019.

Работата и усилията на екипа на Държавен куклен театър-Сливен получиха отлична оценка и от Министерство на културата. Театърът за поредна година е сред отличниците в комплексната оценка на министерството, за цялостната дейност на културните институти в областта на сценичните изкуства. В навечерието на финала на театралния сезон екипът на "Любовта към трите портокала" по Карло Гоци, с режисьор Бисерка Колевска, ще представи постановката в Братислава, Словакия 29-31.05., в рамките на съвместен проект между Български културен институт Братислава и Гражданско сдружение на приятелите на българското училище "Христо Ботев" в Братислава. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Фонда за подкрепа на културата на малцинствата.

Спектакълът "Комедиантката" ще бъде представен на IX Международен театрален фестивал на камерните и моноспектаклите "LUDI", от 5 до 8 юни в гр. Орел.

По традиция, през лятото в театъра продължава работата по нови постановки и различни проекти, които ще бъдат представени през новия сезон! Екипът на ДКТ-Сливен желае на всички приказно лято!


       



Куклено представление "Прасето, което искаше да стане принцеса"

 
Източник: Държавен куклен театър - Сливен
Позоваването на източника е задължително.  

автор и режисура: Теодора Попова-Лазарова
сценография: Диана Узунова – Тодорова
музика: Гергана Василева
  

Може ли едно малко прасенце да се превърне в принцеса?

Защо не? Та нали в приказките всичко е възможно! Но, за да се сбъдне една мечта, е нужно истински да вярваш в нея. И освен това - да положиш малко усилия.


   Възраст 3+





Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ПОСТАНОВКИ НА КУКЛЕНИЯ ТЕАТЪР   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени