Оперета "Теменужката от Монмартр"
на Имре Калман

Източник: МДТ "Константин Кисимов" Велико Търново
Позоваването на източника е задължително.

Шедьовърът на Имре Калман оперетата "Теменужката от Монмартр" ще бъде представена в оригиналната версия на либретистите Юлиус Брамер и Алфред Грюнвалд. Постановката е на музикално-драматичния театър "Константин Кисимов" във Велико Търново.

Два опита е имало в България през годините да бъде поставена "Теменужката от Монмартр", но те са били с пренаписано и цензурирано либрето от съветски автори, за да бъде прикрита американската мечта, която се развива в последната оперета на Имре Калман  , обясни режисьорът Бойко Богданов.

"Като един печален познавач на живота, Калман възлага задача на своите либретисти Брамер и Грюнвалд накрая да направят едно невероятно намигване на публиката. Това е историята на една улична певица, която случайно става оперетна звезда, примадона, дива или така да се каже американската мечта – как детето от народа внезапно става царицата на театър "Водевил"  , добави режисьорът.

В основата на великотърновската постановка е оригиналът на оперния дневник от премиерата преди 89 години, който постановъчният екип открива в немска библиотека, а след това се водят и преговорите за уреждане на авторските права.

Диригент-постановчик на "Теменужката от Монмартр" на великотърновска сцена е Игор Богданов.

"Характерно е, че до голяма степен е по-лирично като оперетно заглавие, не е толкова развлекателно, не е толкова шаржирано, не е толкова с драматургия, с безумни оперетни страсти. По-различна е. Трудна за постановка, рядко поставяна оперета"  сподели той..

"Теменужката от Монмартр" е призната от световната музикална критика за най-зрялата творба на Калман. С това си произведение той поставя основите на жанра мюзикъл.

Режисьорът Бойко Богданов открехва завесата на една от сцените, които публиката ще види:

"Тримата наши бохеми преодоляват материалните несгоди и техният лайтмотив е: "Щом се вино лей, щом сърцето ти пей, какво от туй, че нямаш пукнат петак". Толкова е просто, оперетно, мюзикълно".  Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ТЕАТРАЛНИ ПОСТНОВКИ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  ИнфоТуризъм Сливен,  Всички права запазени