18.05.2019  Наградата "Д-р Симеон Табаков" беше връчена на историка Васил Дечев

  
Източник: www.sliven.bg
Позоваването на източника е задължително.
  

17.00 часа, пред сградата на РИМ  

Кметът на Сливен Стефан Радев връчи наградата "Д-р Симеон Табаков" на нейния първи носител – историкът Васил Дечев.

Наградата се дава за изключителен принос в проучването на културноисторическото наследство и развитието на музейното дело в Сливен и сливенския край.

Наградата на музея представлява плакет с образа на д-р Симеон Табаков и грамота.

"Още в далечните следосвобожденски години заслужилите първи изследователи на родната история, с подчертан респект, наричат Сливен "Ерусалимът на Българското Възраждане!" А в своя тритомен труд "Опит за история на град Сливен", д-р Симеон Табаков със завидна рутина и синовно преклонение потвърждава това становище. И нещо особено важно – чрез него той ни отправя неотменимата заръка-послание: да изучаваме, познаваме и да се гордеем с родния си край! Затова, не ще да е пресилено да кажем: сред най-заслужилите радетели на това послание е нашият колега Васил Дечев!

Достолепен със своето "присъствие" в историческата наука, прецизен до педантичност, неуморим в своите професионални открития на всяка частица от възрожденската история на Сливен и Сливенския край. Васил Дечев работи повече от три десетилетия в Историческия музей, но всички имаме усещането, че той всъщност никога не го е напускал…Неотменно наведен над поредния исторически извор – документ или избеляла столетна фотография, запечатали отминалото битие и духовност на поколения сливенци… Той е сред нас!

В изминалите години колегата ни беше с нас и в поредицата теренни експедиции и проучвания, в последвалите национални и регионални научни форуми. Името му е добре известно не само сред цялата музейна колегия, която се занимава с Възраждането, но и сред академичните среди – в историческите институти на Българска академия на науките, в университети и училища. Дечев е обичан, търсен и предпочитан автор на поредица научни трудове, свързани с историята на сливенски родове, махалите на града през VІІІ и ХІХ в., стопанския живот на Сливен през Възраждането. Особено ценни са проучванията му за националнореволюционното движение, за Освобождението на града от османска робия…Негово постижение е и особено трудното дело – впечатляващите научни статии и бележки за преиздаването на трите тома "Опит за история на град Сливен" на д-р С.Табаков.

Без колебание колективът на РИМ-Сливен отсъди:
Първият носител на наградата на името на д-р Симеон Табаков, да е историкът Васил Дечев!


С пожелания за творческо дълголетие, г-н Дечев!

На многая лета!
  



Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 СЪБИТИЯ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени