03.03.2019  Заедно с почит към свободата

Източник: www.sliven.bg.
Позоваването на източника е задължително.
  

На 3 март 2019 г. Сливен ще отбележи Националния празник на Република България и 141 години от Освобождението на страната ни от османско иго.

Празничният ден ще започне в 09.00 часа с литургия, която ще отслужи Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Иоаникий в катедрален храм "Св. Димитър".

В 11.00 часа стартира 55-а лекоатлетическа щафета "Освободител" пред сградата на Народно читалище "Зора – 1860".

Точно в 12.00 часа Сливен ще се огласи от общ камбанен звън на всички православни храмове в града.

В 12.15 часа на пл. "Хаджи Димитър" ще се проведе награждаването на победителите в щафетата. Община Сливен е осигурила подаръци за всички участници.

140-метровият български трибагреник тази година ще бъде монтиран по бул. "Цар Освободител".

В 17.15 часа от Градската градина ще потегли шествие на повече от 40 мотоциклета от мотоклуб "Хайдути" с развети знамена. Шествието ще премине по бул. "Христо Ботев" до паметника на Панайот Хитов. Ще бъде поднесен венец в знак на признателност пред личността и делото на войводата. Шествието ще продължи по бул. "Панайот Хитов", бул. "Стефан Стамболов", бул. "Бургаско шосе", бул. "Братя Миладинови", бул. "Цар Симеон", бул. "Цар Освободител", пл. "Хаджи Димитър".

В същия час от Розова градина по бул. "Цар Освободител" ще премине празничен парад на Военен духов оркестър - Сливен и приятели.

В 17.30 часа на пл. "Цар Освободител" ще започне празничен концерт на Сборен духов оркестър. Заедно ще свирят 100 изпълнители от Военен духов оркестър при Център за подготовка на специалисти – Сливен с диригент кап. Калин Гемеджиев, Софийски духов оркестър с диригент Васил Делиев и Духов оркестър при Община Поморие с диригент Ангел Панцирков.

В 18.00 часа на пл. "Хаджи Димитър" ще се проведе официалната церемония по повод 3 март – Национален празник на Република България, която включва почетен караул, приветствено слово по повод празника, благодарствен молебен за здраве и добруване на българския народ, както и ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци. Празничният ден ще завърши с празнични илюминации. Проявите се организират от Община Сливен в партньорство с Център за подготовка на специалисти, Сливенска митрополия, Център за подкрепа за личностно развитие – Детски комплекс, Мотоклуб "Хайдути", Регионален клуб "Хаджи Димитър" при Национално дружество "Традиция". Община Сливен кани всички жители и гости на града, да почетем заедно безсмъртния подвиг на героите, дали живота си за свободата на България!я.
ПРОГРАМА ПОСВЕТЕНА НА НАЦИОНАЛЕНИЯ ПРАЗНИК НА БЪЛГАРИЯ 3 МАРТ
Празничните прояви в град Сливен
по случай 140 години от Освобождението на България от османско иго:
09.00 часа     храм "Св. Димитър"  Празнична литургия, която ще отслужи Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Иоаникий  
11.00 часа     пред сградата на Народно читалище "Зора – 1860"  55-а лекоатлетическа щафета "Освободител"  
12.00 часа     всички православни храмове в града  Общ камбанен звън  
12.15 часа     пл. "Хаджи Димитър"  Награждаването на победителите в щафетата  
17.15 часа     Градската градина  Шествие на мотоклуб "Хайдути", Шествието ще премине по бул. "Христо Ботев" до паметника на Панайот Хитов. Ще бъде поднесен венец в знак на признателност пред личността и делото на войводата. Шествието ще продължи по бул. "Панайот Хитов", бул. "Стефан Стамболов", бул. "Бургаско шосе", бул. "Братя Миладинови", бул. "Цар Симеон", бул. "Цар Освободител", пл. "Хаджи Димитър".  
17.15 часа     от Розова градина по бул. "Цар Освободител"  празничен парад на Военен духов оркестър - Сливен и приятели  
17.30 часа     пл. "Цар Освободител"  Празничен концерт на Сборен духов оркестър. Заедно ще свирят 100 изпълнители от Военен духов оркестър при Център за подготовка на специалисти – Сливен с диригент кап. Калин Гемеджиев, Софийски духов оркестър с диригент Васил Делиев и Духов оркестър при Община Поморие с диригент Ангел Панцирков.  
18.00 часа     пл. "Хаджи Димитър"  Официалната церемония по повод 3 март – Национален празник на Република България Церемонитая включва почетен караул, приветствено слово по повод празника, благодарствен молебен за здраве и добруване на българския народ, както и ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци. Празничният ден ще завърши с празнични илюминации.  
ЧЕСТВАНЕ НА 3 МАРТ В СЛИВЕН ПРЕЗ 2018 г.
ЧЕСТВАНЕ НА 3 МАРТ В СЛИВЕН ПРЕЗ 2017 г.


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ПРАЗНИЦИ И ФЕСТИВАЛИ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени