5.01.2019  Състезание за ученици "Евроскола", за региона на Сливен и Ямбол

Източник: sliveninfo.bg
Позоваването на източника е задължително.
  

На 12 януари 2019 г., между 9:00 и 14:30 часа, в зала "Май", 4 отбора от Сливен – ППМГ "Добри Чинтулов", ПГПЗЕ "Захарий Стоянов", 5-то СУ "Пейо Яворов" и Професионална гимназия по икономика "Д-р Димитър Табаков", 4 отбора от Ямбол – ПМГ "Атанас Радев", ЕГ "Васил Карагьозов", ПГХТТ, ПГИ "Г.С.Раковски" и СУ "П.К.Яворов"- Стралджа, се конкурираха в своите знания за ЕС и мястото ни в него.

Петимата състезатели от 24 членния отбор на ППМГ убедиха журито и публиката в това, че дискриминацията няма място в нашия живот. Антидискриминационните практики в ЕС и политиката на равноправие бяха представени на български и английски език от Ванина Вълкова, Ивана Мангинова, Ралица Жекова от 11.клас и десетокласниците Станислава Сярова и Стелиян Стефанов. Заслуга за колективния успех имат резервите – Златомира Караджова, Цветилин Цветилов и Йоана Демирева, както и още 16 ученици от 10. и 11. клас, помогнали в разработването на състезателните теми. Представянето на учениците е повод за особена гордост и за техните учители по История и цивилизация – г-жа Таня Еленска и г-жа Цветалина Топракчиева, както и учителя по философия г-жа Стефка Генчева.

Усилията на учениците от ППМГ "Добри Чинтулов", презентационните им умения, перфектният английски език и демонстрираното задълбочено познаване на проблемите ще бъдат достойно възнаградени и цялата група от 24 ученици, ръководена от двама учители и един представител на сливенските медии ще посетят в предстоящите пролетни месеци седалището на Европейския Парламент в Страсбург, където ще вземат участие в работата му.

По време на своя парламентарен ден в Страсбург около 500 европейски ученици участват в "заседания на комисиите" и в "пленарни заседания", разискват и гласуват резолюции, като разискванията се водят основно на френски и английски език. От мига, в който пристигнат в ЕП в Страсбург, учениците престават да представляват своето училище, а стават част от многоезичните работни групи, сблъскват се с многообразието на различните етнически и лингвистични особености. Чрез необикновения урок на този ден се подкрепя европейското гражданско образование и с дължимото уважение към културните и езиковите различия между държавите членки, се допринася за развитието на европейско съзнание.



Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 СЪБИТИЯ   

<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени