12.12.2018  Крепост "Туида" и Сливен на 3-то място в Годишните награди
на Министерството на туризма за 2018 г.


Крепост "Туида" бе финалист и се класира на 3-то място в Годишните награди за туризъм, в Професионална категория "Духът на България". На официална церемония, която се проведе вчера в концертната зала на Централния военен клуб в столицата, бяха връчени отличията на победители и подгласници в 16 категории.

На събитието присъстваха заместник – кметът на община Сливен инж. Стоян Марков и ръководителят на крепост "Туида" Мая Иванова, които получиха почетната грамота и признание.

В тазгодишното трето издание на наградите Община Сливен имаше няколко номинации, сред които крепост "Туида" за "Духът на България", Кампания "Стани приятел на Сливен" в категория "Иновация", както и забележителностите от списъка на "Стоте национални туристически обекта", намиращи се на територията на Област Сливен в специалната категория "Изборът на българите".

"През 2016 г. Късноантична и средновековна крепост "Туида" завоюва първо място и получи приза "Туристически обект на годината". Във второто издание на наградите през 2017 г. се класира в топ 5 финалисти за категория "Туристическо събитие", а тази година обектът достойно се нареди на третото място и показа, че пази, съхранява и представя "Духът на България". Своята и на ръководството на общината благодарност към организаторите на годишните награди и към всички, дали гласа си в подкрепата за популяризирането на "Туида" и Сливен като желана туристическа дестинация, изрази заместник – кметът Стоян Марков при получаване на наградата.

   
Победителите в Годишните награди в туризма се оценяваха в 16 категории на два етапа. Гласуването за финалистите започна на 13 ноември и продължи до 5 декември, като в този период хиляди потребители подкрепиха своите фаворити.

В надпревара за приза във всички категории се състезаваха 125 участници, които бяха определени за финалисти от общо 132 кандидатури, получени в Министерството на туризма. Призовете се връчват за трета поредна година. Целта е да бъдат отличени усилията на общините, туристическия бизнес и медиите, и да бъдат откроени постиженията им през годината.

"В тазгодишната надпревара се включиха 125 участници, а над 122 хил. души гласуваха. Това показва, че интересът към наградите все повече нараства и се надявам следващата година той да бъде още по-голям". Това заяви по време на церемонията министърът на туризма Николина Ангелкова.

На събитието присъстваха още председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, вицепремиерът Марияна Николова, министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, председателят на Комисията по култура и медии Вежди Рашидов, народни представители, представители на местните власти и синдикални и работодателски организации и общественици.

Категория "Духът на България", в която крепост "Туида" бе отличена е насочена към туристически организации, които произвеждат или приготвят висококачествени продукти или предлагат уникални изживявания, използвайки приоритетно местни/локални суровини, ресурси и традиции, и които допринасят за дългосрочното устойчиво развитие на местната общност. С разработването на няколко успешни концепции през годините крепостта заслужено бе номинирана именно в тази категория.

 

Всички дейности на обекта са насочени към валоризацията на културното наследство и традиции на Сливен и региона. Екипът се обучава и представя няколко традиционни занаяти: плъстене на вълна, тъкане на кори, багрене, изработване на облекло и др. Сливен и региона от древността до днес са известни с производството на текстил.

В партньорство с Националния музей на текстилната индустрия, вече няколко години се осъществяват проекти, целящи да популяризират забравени техники и традиции. Късноантична и средновековна крепост "Туида" инициира и участва в различни инфотурове, представящи Сливен, природните и културните ресурси и потенциала на града като туристическа дестинация.

През 2018 г. обектът бележи ръст в посещенията на чуждестранни туристи и посетители от все повече населени места в България. Разнообразните услуги, уникалните събития и качеството на обслужване, предлагащи се в крепостта, карат съвременния пътешественик да търси и открие Сливен на туристическата карта на Европа и Света.


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 СЪБИТИЯ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  ИнфоТуризъм Сливен,  Всички права запазени