22.11.2018  Мултифункционалният комплекс "Надежда" официално отвори врати

Източник: www.sliven.bg
Позоваването на източника е задължително.
  

Официално бе открит днес Мултифункционалният комплекс с образователни, здравни и културни услуги "Надежда".

"Много деца ще пораснат тук, ще получат образование, подкрепа и шанс за по-добър живот, за по-добра интеграция. Убеден съм, че тази инвестиция е най-доброто, което можем да направим в тази посока, и ефектът от нея ще бъде положителен и дълготраен", заяви по време на откриването кметът Стефан Радев. Той благодари на посланика на Конфедерация Швейцария Мюриел Берсе Коен за значителния принос на страната във финансирането на проекта. Кметът подчерта, че в момента Общината изпълнява проект за цялостно реновиране на други четири детски градини в града, което изцяло ще промени облика на средата за най-малките.

В словото си Нейно Превъзходителство Мюриел Берсе Коен изрази радостта си от осъществяването на проекта, от който ще се възползват децата и техните родители. Тя подчерта, че навсякъде по света основна задача на институциите и родителите е да осигуряват достъп на всички деца до образование и здравеопазване, които са ключът към по-успешен живот. "Щастлива съм, че в хармония с усилията на българската държава, Швейцария успя допринесе за построяването на детската градина. Сигурни сме в доброто сътрудничество между кмета Стефан Радев и местните институции, което ще допринесе децата да получат възможно най-качественото образование", заяви в заключение посланикът.

Приветствия към всички присъстващи отправиха и заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева, заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова и директорът на Координационното звено на Министерски съвет Иван Иванов. Те пожелаха много успехи и добри резултати в инициативите на Общината, свързани с детските градини, усилията да бъдат включени децата в училище и развиването на повече социални услуги.

Поздравителен адрес от името на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев беше прочетен от главния експерт към Дирекция "Медицински дейности" в здравното министерство Анна Темелкова. Лентата прерязаха заместник-министрите Деница Сачева, Зорница Русинова, кметът Стефан Радев, Нейно Превъзходителство Мюриел Берсе Коен и директорът на детската градина Катя Вълева. Комплексът в кв. "Надежда" е изграден по "Интегриран проект за социално включване на роми и други уязвими групи в гр. Сливен", финансиран от Програма "Здраве и образование за всички" и съфинансиран от Община Сливен. Общата му стойност е над 2 700 000 хил. лв., от които 85 % са предоставени от Конфедерация Швейцария , а останалите 15 % са национално финансиране.

 
Многофункционалната сграда включва детска градина с капацитет 134 места, разпределени в 2 яслени групи и 4 групи за деца от 3 до 7 год. възраст, културно-образователен център за допълнителни дейности с деца и родители и медицински център с три лекарски кабинета, манипулационна и прилежащи помещения. На откриването присъстваха още народният представител Кольо Милев, областният управител Чавдар Божурски, председателят на Общинския съвет Димитър Митев, заместник – кметовете Пепа Чиликова, Румен Иванов и Стоян Марков, секретарят на Общината Валя Радева, директорът на ОДМВР – Сливен ст. комисар Димитър Величков, началникът на РУ – Сливен гл. инсп. Димитър Кикьов, началникът на РУО – Сливен Боян Аксаков, представители на институции, неправителствени организации, директори на детски градини и училища от Област Сливен и родители.

Музикален поздрав към гостите отправиха малчуганите от Детска градина "Зорница". Преди церемонията по откриване кметът Стефан Радев посрещна в кабинета си Нейно Превъзходителство Мюриел Берсе Коен. В рамките на срещата бяха обсъдени въпроси, свързани с Механизма за обхват и задържане на децата и учениците в образователната система и социални въпроси. Кметът изрази надежда, че двете страни ще продължат сътрудничеството си, реализирайки проекти за по-доброто и успешно развитие на град Сливен, неговите жители и деца. .



22.11.2018  Многофункционална сграда за образование, култура и здравеопазване отваря врати в квартал "Надежда"

Източник: www.sliven.bg  
Позоваването на източника е задължително.
  

Над 130 деца ще имат възможност за първи път в живота си да посещават детска ясла и градина в "Надежда", ромския квартал на Сливен след откриването на новата многофункционална сграда, изградена с подкрепата на швейцарското правителство.

Изграждането на многофункционалната сграда е по проекта на Община Сливен за социално включване на роми и други уязвими групи, изпълняван в рамките на Програма ЗОВ (Здраве и Образование за Всички) на Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Стойността на проекта е 2 791 985 лв., като 85% е швейцарското финансиране, а 15% – националното съфинансиране. Новоизградената многофункционална сграда е на стойност близо 1,5 милиона лева, от които 10% е приносът на Община Сливен.

Програма ЗОВ се изпълнявана в периода 2015 – 2019 с основни направления образование и здравеопазване, като подкрепя също културната идентичност и овластяването на ромската общност. ЗОВ работи в шест големи общински центъра – Бургас, Монтана, Русе и Сливен, Пловдив и Шумен. Основната й цел е да се подобри достъпът на общността на ромите и другите уязвими групи до качествено образование в детските градини и начални училища, както и до първично здравеопазване, репродуктивно, майчино и детско здраве.

Министерството на труда и социалната политика е основен партньор от българска страна, участват също министерствата на здравеопазването и на образованието. Общата стойност на Програмата е 13 750 450 лв., като швейцарският принос е 11 764 000 лева.

Основните резултати по ЗОВ досега: близо 460 деца посещават новоизградени детски градини, разширения на училища и общностни центрове (Монтана, Сливен, Бургас и Шумен); повече от 900 деца имат уроци по български и наваксващи занимания; близо 1 000 родители са участвали в родителски занимания или са консултирани от 17 образователни медиатори и педагози; над 8 000 души са обхванати от здравни кампании и индивидуални консултации по въпроси на здравното осигуряване, първичното здравеопазване и семейното планиране.

Основни принципи на ЗОВ са: интегриран подход, устойчивост и обвързаност с централни и местни институции. Дейностите в Програмата са практични и съобразени с особеностите и конкретните нужди на ромската общност и уязвимите групи, като се основава на разбирането, че образованието и здравето са основни предпоставки на социалното приобщаване.

Програмата работи в тясно сътрудничество с местни и централни институции, които да продължат добрите практики и да мултиплицират нейния модел след приключването й през 2019.



За Програма ЗОВ: http://zovprogramme.bg/bg За резултатите от работата по ЗОВ в Сливен: https://bit.ly/2S31zfR


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени