20.11.2018  Кметът Стефан Радев се срещна със сливенския алпинист Атанас Скатов

Източник: www.sliven.bg
Позоваването на източника е задължително.
  

Кметът Стефан Радев посрещна в кабинета си известния сливенски алпинист Атанас Скатов. На срещата присъства и председателят на Общинския съвет Димитър Митев. "Радвам се, че се сбъдна миналогодишното ми пожелание и успя да развееш флага на Сливен при последното си изкачване, което за нас сливенци е още един повод за гордост", заяви кметът Радев.

По време на разговора стана ясно, че алпинистът се подготвя за поредна експедиция, чиято цел е изкачването на връх Канчендзьонга, намиращ се в Хималаите, който е с височина 8586 м. Той благодари за финансовата и морална подкрепа, която е получил от страна на местната власт. "Много е важно родният ти град да те подкрепя в начинанията. Това не е просто изкачване, а борба за оцеляване. Водиш вътрешна борба със себе си, своите възможности и искаш да покажеш, че няма нищо невъзможно", заяви от своя страна алпинистът. Стефан Радев и Димитър Митев пожелаха на госта още много успешни експедиции и го увериха в своята подкрепа.

Освен алпинист д-р Атанас Скатов е и мотивационен лектор. Изнесъл е над 150 лекции и семинари, свързани с личностното развитие и силата на човешкия дух, както в страната, така и в чужбина. Той е първият българин, успял да изкачи Седемте континентални първенци и 7 върха над 8000 м. в рамките на 5 години и 6 месеца , както и връх Еверест по северния и по южния ръб. За последните 6 години той участва в 16 експедиции по света, изкачвайки успешно 13 върха.

През 2015 г. е удостоен със званието Почетен гражданин на град Сливен, а година по-късно получава грамота за цялостен принос за развитието на родния град, носител на награда "Златна България", спортист на месец май 2014 г. за изкачването на връх Еверест. Атанас Скатов е първият веган в света, изкачил връх над 8000 м. – Чо Ою без помощта на шерпа и изкуствен кислород. Една от книгите му, част от поредицата "Над 8000 метра" беше представена в Сливен на 29 март тази година.

Гостът подари на кмета Стефан Радев и председателя на местния парламент Димитър Митев няколко от своите книги, както и фотографии от връх Чо Ою, на които алпинистът позира с развято знаме на Община Сливен. То му бе подарено от кмета при последната им среща миналата година.


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 СПОРТНИ ПРОЯВИ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени