9.11.2018  Табакови научни четения – 2018

Източник: www.sliven.bg
Позоваването на източника е задължително.
  

На 8 и 9 ноември 2018 г. в гр. Сливен в рамките на Табакови научни четения – 2018 се проведе научна конференция "Местни култури и музейни стратегии", организирана от екипа на проект "Културни ресурси, валоризиране на наследства и местно развитие", финансиран от Фонд "Научни изследвания", с базова организация Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българската академия на науките, в партньорство с Община Сливен, Регионален исторически музей "Д-р Симеон Табаков" – Сливен, Регионален исторически музей – Русе и Регионален академичен център – Сливен.

Конференцията откри Николай Сираков, директор на Регионален исторически музей "Д-р Симеон Табаков" – Сливен, който в приветствието си заяви, че научния форум е посветен на патрона на музея – д-р Симеон Табаков, автор на тритомния "Опит за история на град Сливен". На откриването присъства и заместник – кметът по хуманитарните дейности Пепа Чиликова, която поздрави участниците и прочете поздравителен адрес от името на Кмета на община Сливен Стефан Радев. Бяха поднесени поздравителни адреси още от Десислава Танева – народен представител от ГЕРБ и Николай Чиликов – директор на ДАНС-Сливен.

На научния форум се дискутираха проблеми, свързани с музейното презентиране на културното наследство, оценностяването на местни културни ресурси и възможностите за превръщането им в ресурс за местно развитие. Поставиха се въпроси за приноса на изследователите за обогатяване на местната история и нейното представяне в музея; за възможните начини, по които музеят разказва местната история и показва локалното наследство; за функцията на музея да бъде медиатор между общностите и обитаваната територия, както и да поставя важни проблеми на съвремието; за механизмите, чрез които музеят въвлича в своята дейност местните общности и създава условия за общуване с наследството; за грижата на общностите за опазването и популяризирането на местните културни ресурси; за изграждането на музейния разказ и превръщането на артефакта в експонат; за вписването на наследството в живота на селището; за създаването на пространства на споделяне, които надхвърлят пределите на страната; за комуникацията с различните типове публики, за участието на неправителствения сектор в процеса на възраждане на места на наследството и др.

В работата на научната конференция се включиха учени от ИЕФЕМ – БАН, Нов български университет – София, РИМ – Сливен, РИМ – Русе, РИМ – Бургас, Исторически музей – Нова Загора, специалисти от Художествената галерия "Д. Добрович", от Държавен архив – Сливен, от библиотека "Зора" в Сливен, представители на адвокатската колегия в Сливен, на Гражданско сдружение "Св. Георги Победоносец" – Сливен, от РИМ – Ямбол, етнолог от гр. Мелитопол, Украйна, специализант в ИЕФЕМ – БАН, археолози, историци, граждани на Сливен с интерес към културното наследство и неговото представяне в музея и широко популяризиране. Сред участниците с доклади беше и проф. Иван Маразов, носител на наградата на Община Сливен за принос и постижения в публицистиката, историко-краеведческите изследвания и опазване на културно-историческото наследство на Сливен и сливенския край "Д-р Иван Селимински" за 2018 г.Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 СЪБИТИЯ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  ИнфоТуризъм Сливен,  Всички права запазени