7.11.2018  Светла Иванова, бивша наркозависима - открито пред ученици,
педагози, местни власти и медии


Източник: nabludatel.bg
Позоваването на източника е задължително.
  

Тя е Светла Иванова. Тя е бивша наркозависима на 46 години, родом от гр. Габрово. Тя има дълга и интересна история, видяла смъртта безброй пъти, но оцеляла "като на магия".

Почти няма наркотик и опиати , които да не е употребявала през тридесетгодишното и пътуване в света на дрогата. Всичко започва в пубертета, а годината е преди 89-та. Явно, и тогава е имало наркотици. А сега още повече. Светла Иванова е от семейство на разведени родители, а баща и е работил в сферата на сигурността.

Светла е отличничка, красавица, спортистка, максималист. Майка и има втори съпруг, с който пристига и новата и приемна сестра, но за разлика от Светла, тя има проблеми и цялото внимание се насочва в новото семейство към проблемното дете. А Светла е силна. Светла е отличничка. Светла е умна. Светла е красавица. Кой би предположил от семейството и, че тя някога ще залитне по този път, докато не се появява първото момче в живота и, а тя му вярва, защото е само на 14 години. След предаденото доверие от страна на приятеля и, Светла залита по пътя на ада-наркотиците…Първо- едно, второ- с друго, трето….Малко по малко, години наред, докато в неадекватно състояние не се издава сама в момента, в който не тя владее наркотика, а вече наркотикът диктува състоянието и…и с поведението си я показва пред нищо неподозиращите родители …

Светла Иванова-една жертва на наркотиците гостуваше в Сливен тази вечер, 7 ноември, по покана на Борислава Русева от сдружение "Блян за романтика цветя и космос"

 
Една истинска история на жена с 13-годишна хероинова зависимост събра на 7 ноември в зала "Май" ученици от ПГПЗЕ "Захарий Стоянов", ППМГ "Добри Чинтулов", ПХГ "Дамян Дамянов" и други. Събитието, организирано от сливенското младежко сдружение уважиха зам.-областният управител на област Сливен Димитринка Петкова, временно изпълняващ длъжността директор на Младежки дом-Сливен Силвия Маринова, педагози, педагогически съветници, граждани и медии от регионите Сливен и Ямбол. Срещата предизвика огромен интерес и се състоя в препълнена зала.

Светла Иванова, освен че разказа пред аудиторията как е започнало всичко, за началото, прояви смелост да сподели и изключително интимни, реални истории от нейното пребиваване в света на наркотиците.

От Габрово тя се мести в столицата, а там изборът и достъпът до по-твърди наркотици е много по-голям. Как тогава взема връх още повече над съзнанието на Светла наркотичната зависимост?

"Само не съм убивала за пари за наркотици"  , споделя тя.

Зависимостта и я принуждава да проси, краде, да краде от фирмата, в която работи…и проституира. Проституирайки, среща мъжът си, от който има жива и здрава дъщеря и досега.

Той е бизнесмен, бохем и се влюбва в нея. "Не знам, какво хареса в мен. Аз бях с изпочупени зъби и в лош външен вид заради наркотиците."  Тя не е скрила от него каква е. Въпреки че той полага усилия Светла да възстанови външния си вид-нови зъби, нова визия, дрехи, пари, като негова половинка вече, тя продължава по пътя на "наркотичния глад".

След хероина Светла Иванова минава на метадон. Разбира, че е бременна. Това я мотивира и сама спира наркотика. Искала е детето й да е здраво. Някой и друг месец след раждането на бебето, отново посяга към наркотиците.

"Мъжът ми ме обичаше. Аз не. Уважавах го."  , твърди Светла за починалия баща на детето си. От нейните думи се разбира, че съпругът и е бил бохем. Разполагал с много пари, но е злоупотребявал с алкохол в големи количества и храна. Така се случва, че дългогодишна наркоманка, доживява неговия фалит и смърт, а Светла оцелява, въпреки всичко.

Хората, които я спасяват и остават до нея, са нейната майка и дъщеря и, но решаващо значение за съдбоносното и решение да затвори паралелния свят на наркотиците е мига, в който дъщеря и я намира в неадекватно състояние и думите на детето

"Мамо, не искам да умреш!"  . Тези думи се превръщат в Началото на края на "Ада". Аз видях себе си през очите на дъщеря си, споделя Светла Иванова-След което се заобичах.

Светла Иванова е чиста от две години насам. Тя се е посветила на това да разказва от град на град, от село на село, от училище на училище страшното послание, което носи със себе си-за наркотичната зависимост. Учи психология. И ако е трябвало да извърви този нелек път, вероятно е с нечий Божи промисъл. Защото често, търсейки рационални решения или причини, не намираме отговор. Или както казва самият Айнщайн: ""Колкото повече се занимавам с наука, толкова повече аз вярвам в Бога."" И от думите и се разбра, че в крайна сметка всичко тръгва от семейството. Любов, изслушване, внимание трябват.

В днешно време, коментира Светла, родителите са толкова заети, че единственото извинение за липсата им пред децата е купуването на нов смартфон, нов автомобил и т.н., но не се усещат да погледнат тук(посочва между гърдите) вътре.

Дали се чувства късметлийка, погребала толкова много наркозависими приятели и познати? "Да, казва тя, а сега на 46 се чувствам като на 20 г."

Да, късметлийка е Светла Иванова, защото хиляди не можаха да проявят нейния характер, да имат повод, причина да се откажат от "Ада" и през Прехода полетяха надолу.

Сега расте и се възпитава новото поколение и родители, институции, медии, сме длъжни да го опазим. Една от причините е живият ни пример Светла. Може би, това е нейното призвание-да запази и съхрани с опита си следващите, а това никак не е малко, нито лесно.

Светла Иванова обеща отново да посети Сливен.

Но...какво правим всички ние, знаейки истината?

Автор:
Александра Иванова.
  



Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 СЪБИТИЯ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени