1.11.2018  Денят на Народните будители бе отбелязан в Сливен

Източник: www.sliven.bg
Позоваването на източника е задължително.
  

С общоградско тържество на площад "Хаджи Димитър" бе отбелязан 1 ноември – Денят на народните будители. Празничното отбелязване събра на централния градски площад директори на училища, учители, родители и ученици.

"Днес почитаме просветителите, посветили живота си в изграждането на съвременния лик на България. Ако има нещо, което ни е съхранило като народ и ни е помогнало да възстановим своята държавност са нашите традиции и ценности", заяви в словото си кметът Стефан Радев. Той подчерта, че българският народ е почитал своите будители много преди тази дата да се превърне в общонационален празник. Стремежът му към духовност и култура е бил водещ и силата, която го е движила и съхранявала през годините. "Нека днес изразим признателността си към всички знайни и незнайни, към минали и днешни народни будители", каза в заключение кметът.

На събитието присъстваха още председателят на общински съвет – Сливен Димитър Митев, заместник – кметовете Стоян Марков, Пепа Чиликова и Румен Иванов, началникът на РУО – Сливен Боян Аксаков, директори на културни институти и др.

Ученици от сливенските училища поднесоха "Гирлянд на славата" пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци.

По повод 1 ноември, сутринта в зала "Май" се проведе младежка дискусия на тема "Будителят си ти".



Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ПРАЗНИЦИ И ФЕСТИВАЛИ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени