Оперета "Баядерка"
на Имре Калман

Източник:  МДТ Константин Кисимов
Позоваването на източника е задължително.
  

Сценография и костюми: Лидия Къркеланова
Хореография: Катя Богданова
Участват: солистите от МДТ Лидия Лазарова, Доротея Доротеева, Миряна Калушкова Пламен Долапчиев, гост-солистът Иво Йорданов и други, оркестърът, хорът и балетът на МДТ
  

ДТ "Константин Кисимов" е единственият театър у нас, който поставя оперетата "Баядерка" на Имре Калман. След дълги преговори храмът на Мелпомена във Велико Търново е откупил за една година авторските права за световния бестселър от музикално издателство в Цюрих. От там са предоставили и нотния материал за музикалното заглавие. Според договора 10 на сто от приходите от всички изиграни спектакли на "Баядерка" трябва да бъдат предоставени на швейцарското издателство. Премиерата на оперетния бисер на търновска сцена ще бъде на 12 и на 18 април от 19 часа в голяма зала.

"Баядерка" е единственото заглавие на Калман, което през дългия творчески живот на МДТ досега не е поставяно. Оперетата е правена само два пъти в България – през 80-те години от непрофесионалисти в Лом и през 2008 г. от музикалния театър в София", обясни директорът Васил Вълчев.

Декорите и ефектното осветление ще пренесат публиката сред индийска приказна екзотика. В подобен на приказка сюжет богат индийски принц се влюбва в прелестна актриса. Запленен от красотата й, той я кани в своя дворец в Париж. Преминавайки през различни етапи и препятствия, комични моменти, забавни преживявания и романтични терзания, любовта им постепенно се разгръща до неизбежен и очарователен хепи енд, обяснява режисьорът Петко Бонев. Много екзотична история, което ние сме се постарали да представим визуално и творчески на сцената. В основата на либретото на "Баядерка", създадено от Ю. Брамер и А. Грюнвалд, стои едноименната поема на Гьоте. Преводът на текста е доста стар затова се наложи да направим някои преработки, допълни той.

"Според мен "Баядерка" е написана в безкрайно щастлив период от Калман. Тя е сред трите му гениални творби, като първо се появява "Царицата на чардаша", после е "Баядерка", а след нея "Графиня Марица". Но втората се откроява заради невероятната интонационна палитра. Тази невероятно плодородна тема Париж, началото на Декаданса, появата на фокстрот и кан-кан ще зашеметят публиката", признава диригент-постановчикът Игор Богданов.

Сценографията и костюмите са дело на Лидия Къркеланова, а над хореографията е работила Катя Богданова. Ролите в постановката са поверени на солистите от МДТ Лидия Лазарова, Доротея Доротеева, Миряна Калушкова, Пламен Долапчиев, гост-солиста Иво Йорданов и др., както и на актьори от драматичната трупа. В спектакъла участват оркестърът, хорът и балетът на театъра.




Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ТЕАТРАЛНИ ПОСТНОВКИ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени