14.10.2018  Германски градове приветстват изкуството на сливенски художници

Източник: ИРИДА Слиевн
Позоваването на източника е задължително
  .

Три изложби в Германия в момента показват над 70 творби на сливенски художници. Градовете са Магдебург, Шьонебек и Барби. Така тази есен се сложи началото на "германската връзка" на Дружеството на сливенските художници, чиято проекция всички се надяват да видят в бъдещето. Най-близката цел е 2020 година, когато германският град Магдебург ще стане европейска столица на културата. Началото е поставено с договор за сътрудничество между Дружеството и немско-българската секция на културния център "Световна къща" с ръководител Зоя Дамерау. Въпреки, че гостуващите на свои разноски в Германия художници са шестима, то Любомира Динева Румен Спасов, Петър Петров, Диди Дойчинова, Мариана Янкова, Иван Кънев представят и изпратените от Сливен творби на своите колеги.

Творческият обмен започва с "Европейски мостове" – най-точно избраното заглавие за първата изложба с картини, фотографии и дърворезба. Тя е открита през септември в социокултурния център "Трефф" – мястото за творчески срещи на град Шьонебек, в присъствието на първите четирима пратеници на Дружеството на художниците в Сливен. Топлата връзка е старото приятелство на художничка Диди Дойчинова със Сабине Тюмлер, една сърцата германка, занимаваща се с рисуване любителски, но всеотдайно. Сливенските художници са посрещнати сърдечно, германските партньори им организират интересна програма, в която буквално всеки час нещо се случва. Изложбата на сливенските художници в културния център "Трефф" е открита с атрактивен пърформанс и е отворена за посетители до 2 ноември, като част от нея ще гостува и в близкия град Барби.

От името на Сливенския общински съвет, художниците подаряват на кметството в Шьонебек Плакета на Сливен, издание с икони от Сливенския край, книга за художника Добри Добрев, илюстровано издание с картини на Димитър Добрович. Кметът на Шьонебек приветства начеващите връзки на сливенските художници с Германия и отделя цял час за срещата с българските творци. Той ги запознава с историята и настоящето на своя град, сходен по население и постсоциалистически предизвикателства със Сливен и подава ръка за по-широко сътрудничество между двата града. То предполага и перспективи за езикова специализация на изучаващите немски ученици от Сливенската езикова гимназия и други училища.

Пътят към градчето Барби е прокаран през септември, където първата група сливенски художници е поканена да изнесе двудневни уроци по рисуване в престижно частно училище с целодневно обучение. За уроците избрали различни теми – мозайка, абстрактно изкуство, портрет и други любопитни сфери от професионалното изкуство. Така неслучайно, първата изложба на втория екип сливенски художници, пристигнал в Германия през октомври, се организира в град Барби, с благотворителна цел. Главен спонсор на втората изложба е установилият бизнеса си в Барби българин Христо Китов.

На 8 октомври, с третата поредна изложба на Дружеството на художниците в Сливен и пристигналата нова група творци от града под Сините камъни, в културния център "Световна къща" в Магдебург се слага началото на Фестивал на изобразителното изкуство. Ръководителката на културния център Зоя Дамерау обявява, че след установен контакт с режисьора на документалния филм за дядо Добри, част от средствата от продадените картини на сливенските художници, ще бъдат дарени за довършването на филма. Това е първият българо-немски фестивал на изобразителното изкуство. Впечатлена от представянето на сливенските художници, Зоя Дамерау казва: "Искам ви всяка година тук с вашите хубави картини."

Надеждите, които възлагат сливенските художници на приятелските връзки с Германия обобщава Диди Дойчинова, един от основните инициатори за установяването им: "Това, което очаквам, е да намерим едно по-добро място за реализация на творбите на колегите, които са наистина добри професионалисти. Очаквам на тези фестивали да има наистина една по-голяма продаваемост, художниците в Сливен да работят с по-голям ентусиазъм, независимо дали ще представят българска или немска тематика. Имаше колеги, които направиха много любопитни картини на германските катедрали. Цанислава Петрова създаде шал, който стана символ на откриването на първата ни изложба, а аз нарисувах на живо една картина. Преплетохме мотиви от Стария бряст и една модерна скулптура "Солни кристали" на австрийски художник, с надпис Сливен – Шьонебек. Искахме да сложим началото на едно приятелство между Шьонебек и Сливен. Пяхме наши и техни песни, играхме хора. Немските художници изявиха желание да дойдат да направят изложба в Сливен. Ще осъществяваме разменни гостувания. Много от германските ни приятели се записаха за тях отсега. Ще организираме българо-немски пленери. Надяваме се да намерим в Магдебург и други галерии, в които да излагаме, особено в периода, когато той се готви да бъде столица на Европейската култура. Колегите заслужават това."

…В изложбите на българските художници германските почитатели на изобразителното изкуство харесват и абстрактните, и реалистичните творби, дърворезбите, рисуваните шалове в стил батик. В няколко статии в германския местен печат се отразяват похвални отзиви за представянето им. Високата оценка на германската общественост за изкуството на художниците от Сливен е придружена с редица откупки на техни творби. Тя създава на сливенските творци едно ново, но напълно заслужено европейско самочувствие.
Щилияна ВАСИЛЕВА



Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ИЗЛОЖБИ  


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени