21-25.09.2018  крепост "Туида" участва в Европейските дни на наследството

  
 
Източник: крепост "Туида"     Позоваването на източника е задължително.  
  
 

   
Всяка година през месец септември 50-те държави, подписали Европейската културна конвенция, участват в Европейските дни на наследството - съвместна инициатива на Съвета на Европа и Европейската комисия. В нея се включват повече от 20 милиона европейски граждани, което прави Дните най-голямото и най-споделено културно събитие не само в Европа, но и в света! По повод Европейските дни на наследството от 21.09 до 25.09.2018г. крепост "Туида" ще бъде с вход свободен за посетители. За първи път България се включва в инициативата през 1999г, като темата тогава е била "Народната архитектура". Тази година Дните ще преминат под мотото "Изкуството да споделяш"

2018-та е година посветена на културното наследство, целяща да насърчи повече хора да се доближат до своето културно наследство и да се чувстват по-съпричастни към него. Честването на ЕДН ще бъде и кулминация в събитията, посветени на Европейската година на културното наследство. Мотото, под което ще премине е: "Нашето наследство: където миналото среща бъдещето".

Културното наследство оформя нашето самосъзнание и ежедневие. То ни заобикаля в градове и села, природни красоти и археологически обекти. То не е само в литературата, изкуството и предметите, но и в занаятите, които научаваме от нашите предци, приказките, които разказваме на нашите деца, храната, на която се наслаждаваме в компания, и филмите, които гледаме и в които разпознаваме себе си. крепост "Туида" ще се включи в част от Националната програма по повод честванията на Европейската година на културното наследство, като ще се осигури вход свободен за обекта и някои от събитията ще бъдат посветени на инициативата. Ежегодният Средновековен събор "Помни славата", официално получи одобрение от Министерството на културата да мине под знака на Годината.



Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ПРАЗНИЦИ И ФЕСТИВАЛИ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени