25.09.2018  Сливен се съхранява вероятно най-старата протописменост в света

Източник: БНР
Позоваването на източника е задължително.
  

В Сливен се съхранява най-старата писменост в света. Писмеността не е в онзи вид, в който е позната на всички нас, а във вид на клинове, изобразени върху глина. Уникалната находка е намерена край Нова Загора, но се съхранява в Сливен.

В интервю за предаването "Хоризонт за вас" директорът на Регионалния исторически музей в Сливен Николай Сираков разказа:

"Това са символи, които са написани върху всичките страни на една глинена плочка. Вероятно тези символи имат някакво значение, което никой не може да каже какво е. Няма как да ги разтълкуваме. За наша радост това нещо е при нас и ни дава представа, че хората още през петото хилядолетие преди Христа са изразявали своите идеи и мисли в писмена форма".

Другата гордост на Регионалния исторически музей в Сливен са златните маски на вероятен тракийски владетел. Техен откривател е покойният археолог д-р Георги Китов. Маските са открити в гробница, като първоначално д-р Китов е смятал, че е открил една маска, а за другата се е смятало, че е нагръдник:

"Д-р Китов до последно смяташе, че полумаската е златен нагръдник, но след консултации с Иван Баразов и проф. Валерия Фол се оказа, че това не е нагръдник, а златна полумаска, която също е погребална".

Цялото интервю с Николай Сираков можете да чуете в публикацията на сайта на БНР


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 СЪБИТИЯ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени