13.08.2018  Лятно училище за принцове и принцеси

Източник: "Обществен дарителски фонд-Сливен"
Позоваването на източника е задължително.
  

Летни занимания "Училище за принцове и принцеси" се провеждат в залите на Информационен център "Европа Директно-Сливен". Те са организирани от фондация "Обществен дарителски фонд-Сливен", а в тях участват деца на възраст между 8 и 13 години. Лектор е педагогът Ани Николова, а забавните занимания и игри води модераторът Василена Маринова.

Училището за неформално образование дава на децата знания и умения, които са в недостатъчна степен застъпени в образователната система. Затова и повече внимание е обърнато на вътрешния мир на децата. Темите, които бяха засегнати в първата седмица на летните занимания, бяха: "Да опознаем себе си", "Очаквания", "Групов договор", "Мозъчна атака", "Семейство", "Отношения в семейството", "Права и роли в семейството", "Дейности", "Дом", "Проектиране на моя дом", "Права и отговорности на родители и деца", "Етикет и култура на поведение". "Опитваме се да върнем на децата изгубения смисъл на ценностите, да изградим нагласи на сътрудничество и взаимодействие, на откритост към околните, отстояване на собствените права и зачитане на правата на другите, сподели педагогът Ани Николова. Работим в малки групи, в които детето има възможност за себепознаване и личностно развитие, развиваме умения за общуване и диалог. Темите, които застъпваме, са свързани със семейните отношения, дом, етикет и поведение, разрешаване на конфликти, умения за публична реч чрез дебатиране.

 

В по-голямата си част заниманията са изградени като представления със свой сценарий, с различни упражнения и игри, в които децата са сценаристи, режисьори и актьори. Тук учителят е в ролята на диригент, който насочва обсъжданията, дава думата на всички, поддържа ритъма на заниманието и го превръща в своеобразна сцена, където всички имат право на глас и на изпълнение, но и на изслушване и аплодиране мненето на другия.

В нашата работа се стремим да премахваме преградите между нас, като сме седнали в кръг и сме един срещу друг, защото това означава, че сме равнопоставени. Заниманията се основават на ефективното общуване и взаимното зачитане на правата на децата. Затова и в началото изработваме Групов договор за нашата работа".

При обсъждането на различните теми се набляга върху откритостта в поведението на децата, те се насърчават да изразяват и споделят чувствата си, акцентира се върху силните страни на личността, върху взаимната подкрепа в групата, върху личната и груповата отговорност.

През тази седмица летните занимания продължават, а темите, които ще бъдат обсъждани, са: "Права на децата", "Защита на позиции", "Симулация на съдебен процес за защита на правата на децата", "Дебат", "Здравословно хранене", "Личностно развитие и кариера", както и теми по избор, предложени от децата.

Летни занимания "Училище за принцове и принцеси" са част от основната програма за месеца на фондация "Обществен дарителски фонд-Сливен". Фондът осъществява своята дейност с подкрепата на фондация "Работилница за граждански инициативи", с финансовата подкрепа на фондация "Чарлз Стюарт Мот".


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени