18.07.2018  Поклон пред повдига на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

Източник: www.sliven.bg.
Позоваването на източника е задължително.

Фотографии: Илия Атанасов
  

С факелно шествие и общоградско поклонение завърши програмата по повод 150 години от гибелта на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. В къщата- музей "Хаджи Димитър" Мария Кирова от Регионалния исторически музей разказа за Хаджи Димитър и Стефан Караджа, за четата им, за героите и за преклонението пред тях.

От същото място тръгна факелно шествие, в което се включиха кметът Стефан Радев и заместник-кметовете Румен Иванов, Пепа Чиликова и Стоян Марков. В шествието с факли се включиха новоучреденото дружество "Традиция" - Сливен, мотоклуб "Хайдути", родолюбиви органиазции и военно-патриотични съюзи, граждани. Колоната премина по централни улици и булеварди в града и стигна до пл."Хаджи Димитър".

"Днес отбелязваме 150 години от подвига на Хаджи Димитър, Стефан Караджа и тяхната чета. Едно от най-ярките събития от нашата история до Освобождението е героизмът на двамата войводи и техните четници. Влизайки в не една и две битки те показват, че са готови да се борят и дадат живота си за своя идеал - свободата на България. Техните имена ще бъдат помнени от поколение след поколение. Техните личности ще бъдат пример и вдъхновение и за нас, и за нашите деца и никога няма да бъдат забравени", каза в словото си кметът Стефан Радев.

Актьорът Димитър Марков представи авторския текст на Ивайло Гандев "За Хаджи Димитър…". След това всички присъстващи притаиха дъх - актьорът започна да рецитира стихотворението "Хаджи Димитър": "Жив е той, жив е! Там на Балкана..."

На церемонията присъстваха председателят на Общински съвет - Сливен Димитър Митев, областният управител Чавдар Божурски, директорът на Териториална дирекция "Национална сигурност" Николай Чиликов, началникът на Районното управление на полицията в Сливен гл.инсп. Димитър Кикьов, заместник- началникът на Центъра за подготовка на специалисти подп. Данчо Николов, подп. Евгени Ташков от Регионална служба "Военна полиция" – Сливен.

Пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци бяха поднесени венци и цветя.

Организатор на честването е Община Сливен в партньорство със Сливенската митрополия, Центъра за подготовка на специалисти и Регионалния исторически музей – Сливен.



Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ПРАЗНИЦИ И ФЕСТИВАЛИ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени