27.06.2018  Преиздаване на книгата на д-р Симеон Табаков
"Опит за история на гр.Сливен"


 
Източник: www.sliven.bg
Позоваването на източника е задължително.
  

18 часа, Етнографски комплекс "Хаджиданчови къщи"  

Сдружение "Войводите на Сливен" организира заключителна пресконференция по проект"Издаване на"Опит за история на град Сливен" - том 3, на Симеон Табаков".

Пресконференцията ще се проведе на 23 юли, понеделник, от 18 часа в Етнографски комплекс"Хаджиданчови къщи". На събитието ще присъства екипът, работил по проекта: проф. д-р Иван Русев, Васил Дечев, Петър Петров, Димка Илиева и др.

Книгата се преиздава по повод 100-годишнината от смъртта на Симеон Табаков. Преиздаването на"Опит за история на град Сливен" е реализирано под методичното ръководство на проф. д-р Иван Русев и с участието на видни сливенски историци, етнографи, филолози и др. Книгата се издава с помощта на Общински фонд"Култура" и спомоществователи. Инициативата е подкрепена от фондация"Обществен дарителски фонд – Сливен", гарантирана е от Управителния съвет на сдружение"Войводите на Сливен", и е под финансовия надзор на счетоводител и нотариус.

В началото на XX век градолюбиви сливналии основали Сливенска културна дружба "Д-р Иван Селимински" в София. Искали да запазят сливенския дух и решили, че най-добрият начин е да напишат история на града ни. Обявили конкурс и възложили тежкото дело на д-р Симеон Табаков. Години наред в неуморен труд били написани три тома от историята. Получил се прекрасен архив. Но да се превърне в книга и да остане за поколенията, своя дан дали всички патриоти. Всеки от тях давал и записвал книги – за себе си, за приятели, роднини, за училището, в което е учил… Защото осъзнавали, че ако мост направят – може да падне, чешма, ако съградят – може да пресъхне, а книгата ще ги преведе навсякъде и ще утоли най-силната жажда – за знание!

Първите два тома били издадени преди коварната смърт да порази автора им през 1918 г. Трудни били годините – катастрофи, бунтове и въстания, гражданска война! Но родолюбивият дух надделял и третият том видял бял свят, макар и доста по-късно – през 1929 г. Отново благодарение на интелигентните родолюбци, осъзнали, че така ще завършат Библията на един град – Сливен.

Оттогава и до днес епохалното дело на д-р Табаков не е повторено, камо ли надминато! Издадените книги с времето намалявали, а хората се множали. Растял градът ни и жаждата за познания също. Превърнала се в ценност и рядкост, книгата, предавана между поколенията, била спасена с нови издания. Първият том бил преиздаден през 1986 г., вторият – през 2002 г. Те също вече са библиографска рядкост. Днес се преиздава третият том на "Опит за история на гр.Сливен", за първи път от близо 90 години!


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 СЪБИТИЯ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени