27.06.2018  Преиздаването на книгата на д-р Симеон Табаков
"Опит за история на гр.Сливен"


 
Източник: www.sliven.bg
Позоваването на източника е задължително.
  

В началото на XX век градолюбиви сливналии основали Сливенска културна дружба "Д-р Иван Селимински" в София. Искали да запазят сливенския дух и решили, че най-добрият начин е да напишат история на града ни. Обявили конкурс и възложили тежкото дело на д-р Симеон Табаков. Години наред в неуморен труд били написани три тома от историята. Получил се прекрасен архив. Но да се превърне в книга и да остане за поколенията, своя дан дали всички патриоти. Всеки от тях давал и записвал книги – за себе си, за приятели, роднини, за училището, в което е учил… Защото осъзнавали, че ако мост направят – може да падне, чешма, ако съградят – може да пресъхне, а книгата ще ги преведе навсякъде и ще утоли най-силната жажда – за знание!

Първите два тома били издадени преди коварната смърт да порази автора им през 1918 г. Трудни били годините – катастрофи, бунтове и въстания, гражданска война! Но родолюбивият дух надделял и третият том видял бял свят, макар и доста по-късно – през 1929 г. Отново благодарение на интелигентните родолюбци, осъзнали, че така ще завършат Библията на един град – Сливен.

Оттогава и до днес епохалното дело на д-р Табаков не е повторено, камо ли надминато! Издадените книги с времето намалявали, а хората се множали. Растял градът ни и жаждата за познания също. Превърнала се в ценност и рядкост, книгата, предавана между поколенията, била спасена с нови издания. Първият том бил преиздаден през 1986 г., вторият – през 2002 г. Те също вече са библиографска рядкост. Днес се преиздава третият том на "Опит за история на гр.Сливен", за първи път от близо 90 години!

Приятелю, ще станеш ли част от хората, сторили това дело? Дали ще обогатиш ума си, за да разнесеш истината за корените си и я предадеш на децата си? Това е изборът на всеки, запазил възрожденската частица у себе си. Сдружение "Войводите на Сливен" организира преиздаването на том трети от книгата "Опит за история на град Сливен" на д-р Симеон Табаков. От сдружението считат, че това е най-достойният начин да се отбележи тъжната годишнина – 100 години от смъртта на д-р Табаков. Третият том от поредицата съдържа интересна информация за бита и нравите на сливенци, за икономиката и за тяхната представа за бъдещето на любимия град. Дали се е сбъднало … разберете сами!

 
Преиздаването на книгата става под методичното ръководство на проф. д-р Иван Русев и участието на видни сливенски историци. Книгата се издава с помощта на Общински фонд "Култура", който всячески съдейства на Сдружението за преиздаването на книгата. Това позволява луксозното издание да бъде реализирано на минимална цена.

За набирането на останалата част от нужните за отпечатването средства, сдружението е подготвило специални ваучери на стойност 15 лв. Всеки, купил ваучер, ще получи книгата веднага след нейното отпечатване – 18 юли 2018 г. Купилите ваучери ще бъдат заведени в специален регистър и при тяхно съгласие имената им ще бъдат публикувани на страницата, свързана с преиздаването на книгата – "Опит за история на гр. Сливен". Ваучери могат да се купят от галерия "Седем" на ул. "Ген. Столипин" № 26.

Инициативата е подкрепена от фондация "Обществен дарителски фонд – Сливен", гарантирана е от Управителния съвет на сдружение "Войводите на Сливен", и е под финансовия надзор на счетоводител и нотариус.


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 СЪБИТИЯ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  ИнфоТуризъм Сливен,  Всички права запазени