19-25.06.2018  Дни на изнесените ателиета

Източник: Дружество на художниците - Сливен.
Позоваването на източника е задължително
  .

За първа година Дружеството на художниците - Сливен организира "Дни на изнесените ателиета", в галерия "Май", Сливен за периода 11 юни – 25 юни 2018 г. Жители и гости на град Сливен ще имат възможност да посещават "Ателиета" с развиващи се различни художествени техники в тях в продължение на една седмица.

Мястото, където ще се вместят работните ателиета е "Галерия Май" за целият период на демонстрациите.

Откриване на изложба на 11 юни от 18: 00 часа. Представяне на авторите. Демонстрациите на различни техники започват на 11 юни и продължават до 18 юни. Изложба с изработените творби от демонстрациите се открива на 19 юни и продължава до 25 юни 2018 г.


Дружество на
художниците - Сливен
 

В "Дни на изнесените ателиета" участват сливенските творци: Руси Недялков, Иван Кънев,Димитър Кавръков, Румен Спасов, Димитрина Дойчинова, Радослав Николов, Борис Дамянов,Станимир Манойлов, Иван Костов, Петър Янков,Бурхан Капсъзов, Любомира Динева, Цанислава Петрова, Изабела Банкова, които с голямо удоволствие и ентусиазъм ще пресъздават своят личен творчески пламък, който се "разпалва" само в АТЕЛИЕТО!

Художниците се надяват тези работни ателиета да се превърнат в традиция за град Сливен!

 

ПРОГРАМА

11 юни (понеделник)
18.00 часа, Галерия "Май"   Изложба на участниците и огласяване на проекта. Представяне на авторите  
 

ДЕМОНСТРАЦИИ В ГАЛЕРИЯ "МАЙ"

12 и 13 юни (вторник и сряда)
9.00 - 13.30 часа  АТЕЛИЕ "Класическа живопис": маслена живопис
Представена от Димитър Кавръков - в жанра "Портрет" и Иван Кънев и Руси Недялков в жанра "Пейзаж"
Викторина с участниците
13.30 - 18.30 часа  АТЕЛИЕ "Модерна живопис": модерна восъчна техника
Представена от Румен Спасов - в абстрактен жанр и Иван Кънев и Димитрина Дойчинова - в абстрактен жанр
Викторина с участниците
12 юни (вторник)
18.30 - 19.00 часа  10 минутна лекция и 20 минутен филм за Салвадор Дали
В галерия "Май", осигурени са столове от зала "Май"
13 юни (сряда)
18.30 - 19.00 часа  Филм за абстракционизма
14 юни (четвъртък)
9.00 - 13.00 часа    13.30 - 18.30 часа  Ателие "Живопис с акварел"
Живопис с акварел представена от Радослав Николов в жанра "Портрет" (9.00-13.00 часа) и Борис Дамяновв в жанра "Пейзаж" (13.30-18.00 часа)
15 и 16 юни (петък и събота)
9.00 - 12.30 часа  Ателие "Миниатюри на дърво"
Представено от Станимир Манойлов и Иван Костов
13.30 - 18.00 часа  Ателие "Скулптура"
Представено от Петър Янков и Румен Спасов - малки пластики
15 юни (петък)
18.00 часа  Връчване на дарения от галерия "Д. Добрович" и Община Сливен
18.30 - 19.00 часа  Лекция и 15 минутен филм за Рафаиловия кръст
17 юни (неделя)
10.00 - 12.30 часа    14.00 - 18.00 часа  Ателие "Монументална живопис"
Мозайки представени от Бурхан Капсъзов и Любомира Динева
18.30 - 19.30 часа  10 минутна лекция и 15 минутен филм за Павел Койчев
18 юни (понеделник)
9.00 - 13.30 часа    13.30 - 18.00 часа  Ателие "Приложна живопис"
Цанислава Петрова - рисувана коприна (9.00 - 13.30 часа) и Изабела Банкова - текстил, икони, рисуване на яйца (13.30 - 18.00 часа)
18.30 - 19.00 часа  10 минутна лекция и 18 минутен филм за техниката "Батик"
В галерия "Май", осигурени са столове от зала "Май"
18 - 25 юни
Изложба на участниците и творбите им в Галерия "Май"
 
 


В град Сливен Дружеството на художниците съществува от 20 години. В него членуват 30 художници, всеки от тях е творец на Сливен и България. Повечето от гражданите на града само са чували имената на художниците и харесват произведенията им, но не са виждали как се създават те. Младото поколение - учениците и децата - не са виждали как работят художниците - техниките и трудностите при създаване на една художествена творба.

Важно е да се запознаят с творците отблизо и да видят целия процес. Да проявят интерес към теми, по-различни от ежедневните. Идеята е да покажем на публиката не само готовия продукт на изкуството, а самия процес на създаване по атрактивен начин.

В продължение на седмица гражданите на Сливен ще имат удоволствието да следят отблизо създаването на различни произведения на приложното и изящно изкуство. Квалифицирани автори като Димитър Кавръков /живопис, четвърто поколение известни художници в Сливен/, Иван Костов и Станимир Манойлов – изключителни майстори в миниатюрата, Бурхан Капсъзов – много добър стенописец - ще изложат творби в галерия "Май" и ще работят демонстративно различни изкуства и техники.

Публиката ще може да разговаря с авторите и даже да опита да създава някои елементи. Няколко кратки филма с лекции на подходяща тема, викторини с въпроси за деца при посещението на ателиетата.

Най-добрите произведения ще бъдат подарени на Отдел "Култура" и на галерия "Д. Добрович ". Ще бъде издаден каталог на участниците.

ЦЕЛИ НА ПРОЕКТА
Главната цел на проекта е за град Сливен да бъдат отворени нови възможности за по-широк кръг от хора, граждани на Сливен да се запознаят с различните видове изкуства и творците в Сливен по-старо и по-ново поколение. Гражданите на Сливен, децата и учениците, които ползват всеки ден с удоволствие продуктите на приложното и изящно изкуство да знаят, че красивото в тяхното ежедневие се създава с много труд и с участие на художниците.

Децата и учениците да научат нови и позабравени термини, както и по-талантливи деца да се включат в "Изнесените ателиета". Да предизвикаме интерес към магията на творчеството. В Сливен нямаме запазени художествени занаятчийски работилници, които съхраняват красиви български традиции.

Нека този проект бъде стъпка в тази посока – Сливенски традиции.

В края на проекта ще бъдат отделени най-добрите произведения, които ще бъдат дарени на Галерия " Д. Добрович ", за да бъде обогатен фонда на галерията. Ще бъде издаден каталог на участниците на проекта.

Ще има викторини и кратки видео-филми с лекции, които ще обогатят културната информация на всички. Проекта ще е с подкрепата на РУО - Сливен, което е важно за успешното му осъществяване. Лятото и есента ще бъде показан в други общини на страната и извън страната, което ще засили престижа на гр. Сливен. Журналисти и медии ще помогнат за разпространение на информацията за общата цел обръщане на вниманието към културата и нейните създатели.
ЦЕЛЕВИ ГРУПИ
Проекта "Дни на изнесените ателиета" ще се отнася към различни възрасти деца и ученици, както и за гражданите на Сливен, тъй като в проекта могат да участват всички желаещи.

Специална покана ще имат децата от началните и средни училища, за което ще помогне РУО - Сливен.

Пълна подкрепа ще имаме от съдиите и адвокатите, които искат да се включат активно.

Проектът ще бъде полезен и за гражданите от различна възрасти, журналисти, колекционери и почитатели на изкуството, бъдещи художници и др. Ще попълни фонда на галерията с нови творби.

Художниците ще излязат от ателиетата, макар и за кратко за среща на живо с младата публика. Ще бъде от полза за художественaта гимназия в Сливен.



Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ИЗЛОЖБИ  
 Галерия "МАЙ"   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени