24.05.2018  Сливен ще почете на 2 юни Ботев и загиналите за свободата на България

Източник: www.sliven.bg.
Позоваването на източника е задължително.
  

11.45 часа, пл. "Хаджи Димитър"  

С общоградско поклонение на площад "Хаджи Димитър" беше отбелязан денят на Ботев и загиналите за народна свобода.

С едноминутно мълчание стотици сливенци почетоха паметта на загиналите за свободата и независимостта на България.

"Днес е втори юни. Всяка година отдаваме почит на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. През 1876 година България губи едно от най-свидните си чеда. Христо Ботев е само на 28 години. Неизживял живота си, недочакал свободата на родината, той се превръща в символ за българите, гениален поет, пламенен революционер, яростен публицист. Той ни показа, че свободата, справедливостта и човеколюбието са достойни за саможертва и той я прави за България. За всяко поколение Ботев е пример за подражание и никога няма да бъде забравен.

Поклон пред делото на Христо Ботев. Поклон пред всички наши сънародници, дали живота си за свободата и независимостта на България", каза в словото си кметът Стефан Радев.


 


Венци и цветя на признателност поднесоха пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци кметът на Сливен Стефан Радев, областният управител Чавдар Божурски, председателят на Общинския съвет Димитър Митев и общински съветници, директорът на Териториална дирекция на ДАНС - Николай Чиликов, началникът на Районно управление на полицията в Сливен главен инспектор Димитър Кикьов, началникът на Щаба подполковник Пламен Белчев, началникът на Регионално управление на образованието д-р Бисерка Михалева, политически партии, ученици от сливенски училища, културни, военни и патриотични организации от община Сливен. Бяха поднесени цветя и от името на народния представител Десислава Танева.

На поклонението присъстваха и заместник – кметът по хуманитарните дейности Пепа Чиликова и секретарят на Община Сливен Валя Радева.

Организатори са Община Сливен и Център за подготовка на специалисти.


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ПРАЗНИЦИ И ФЕСТИВАЛИ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени