28.06.2018  Нч "Зора" – Сливен събира в специален блог духовното богатство на Сливен

Източник: nabludatel.bg
Позоваването на източника е задължително.
  

Народно читалище "Зора" – Сливен събра в специален блог духовното богатство на Сливен. Блогът бе представен на 28 май – Свети Дух и празник на читалището. Представеното направи Мариета Главчовска, директор на библиотеката към читалището, редом с председателя Минко Стефанов и секретаря Галя Георгиева.

Блогът на библиотеката – blog.zora-sliven.net е реализиран с подкрепата на Фондация "Глобални библиотеки – България" в рамките на конкурс "Библиотеката – активен участник в обществения живот".

"Насочеността е към регионалната история и към историята на културата в сливенския край. Има рубрики – личности, събития, факти, а основно място е отделено на Сливенски огньове, има място и за сливенския Димитровден, и за сливенци, известни дейци на културата. В блога може да се намери информация и за изложби. В блога има място и за рубриката "Литературен салон". Използвам случая да поканя сливенски творци да предоставят свои материали за публикуване. Могат да се намерят и информации за различни годишнини свързани със Сливен. Читателят може да открие различни исторически дати с информация за тях и личности", заяви Мариета Главчовска. Тя подчерта че всичко публикувано в блога, е проверено от няколко източника.

Уникалният блог е направен от сливенската фирма itgstudio.

Бе представена и дигиталната библиотека, която е изградена по проект за дигитализация на редки и ценни издания , финансиран със средства от Европейско икономическо пространство; Програма БГ08; "Културно наследство и съвременни изкуства";Мярка 2: "Документиране на културната история". Чрез него започнахме документиране и запазване на културното наследство, създаден бе Дигитален център "Култура и история" и мрежа за предоставяне на интелектуален достъп до него в културните институции и организации: библиотеки, музеи, галерии и местни архивни сбирки на 11 партньори. Водеща организация бе Регионална народна библиотека "Петко Р. Славейков"-В.Търново, а партньори: Институт по математика и информатика – БАН; Дирекция "Култура и туризъм" – Община Велико Търново; Център за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе"; Регионален исторически музей (РИМ ) – Велико Търново; Регионална библиотека "Любен Каравелов" – Русе; Библиотека "Зора"-Сливен; ПБНЧ "Еленка и Кирил Д. Аврамови" – Свищов; НЧ "Съгласие – 1869" – Плевен; Фондация "Национална академична библиотечно-информационна система и Окръжна библиотека "Жорж Баритиу" – Брашов, Румъния. Всички ние обединихме усилия в опазването и цифровизирането на културното и документално наследство, за чието опазване носим отговорност.

По силата на исторически обстоятелства Библиотека "Зора" е първата обществена библиотека в Сливен, създадена още през 1855 година. Съхранила изключително редки и ценни издания от 16 век до наши дни тя притежава по-голяма част от книжовното наследство на региона, което трябва да бъде запазено за следващите поколения. Дигитализацията на библиотечните документи е най-добрият начин за това, а работата в партньорство с организации, имащи капацитет да изпълнят дейностите по проекта, дава увереност, че гражданите на Сливен, учени и изследователи ще имат неограничен достъп до културните ценности.


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 СЪБИТИЯ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени