6.05.2018  Събор за Гергьовден край параклиса "Св. Георги"

Източник: nabludatel.bg.
Позоваването на източника е задължително.  

11.30 часа, край параклиса "Св. Георги" в подножието на "Бармукбаир"  

Сдружение "Св. Георги Победоносец" за пета година организира събор "На хубав ден Гергьовден" в подножието на Бармук баир край Сливен.

Съборът ще започне в 11.30 часа с водосвет, като в програмата са включени народни песни и танци. Организаторите очакват гости от националното дружество "Традиция", както и други патриотични организации.

През 2014 година членовете на сдружението подкрепиха и продължиха каузата за възстановяване на разрушения параклис, стартирана на Гергьовден през 2007 година по инициатива на инж. Стоян Марков – Председател на Фондация за развитие на регион Сливен и лекарите- д-р Михаил Жечков и д-р Юлия Бянкова. Преди 10 години в свое писмо до местните власти те потърсиха помощ за възстановяване на това свято място, описвайки "апокалиптичната" картина на връх "Бармука" след разрушаването на църквата, чешмата и другите прилежащи сгради. Тогава с възстановяване на чешмата, консервацията зидове на параклиса и поставяне на кът за отдих беше дадена първа стъпка на кампания за възстановяването на църквата и прилежащите и сгради.

Кампанията за събиране на средства продължава, като начело е настоятелството на църквата с председател протосингелът на Сливенска митрополия ставрофорен иконом Евгений Янакиев.

Днес през 2018 г. дни преди Гергьовден благодарение на доброволния труд, финасовата и материална подкрепа на много дарители, граждани и организации, работещи за реализиране на тази благородна кауза, отново виждаме да се белее сградата на възстановената на груб строеж църква с поставения кръст на блестящата под слънчевите лъчи камбанария.

Родолюбиви сливналии ще зарадват гостите на събора с възстановената плоча на паметника, построен през 1934 г., на която пише: "Гражданино мисли и работи за града си, Пази и Обичай България".



Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ПРАЗНИЦИ И ФЕСТИВАЛИ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени