4.04.2017  Община Сливен ще участва със собствен щанд в международно
туристическо изложение във Велико Търново

   

Източник: www.sliven.bg. Позоваването на източника е задължително.  

Екипът на Късноантична и средновековна крепост "Туида" и представител на Регионален исторически музей Сливен ще вземат участие в петнайстото издание на Международното туристическо изложение "Културен Туризъм - Велико Търново 2018".

Културното наследство ще е във фокуса на тазгодишното международно туристическо изложение "Културен туризъм", което ще се проведе от 19 до 21 април 2018 г. във Велико Търново. XV-то издание на борсата ще е под мотото "Нашето наследство: където миналото среща настоящето", какъвто е и девизът на тазгодишната Европейската година на културното наследство.

Целта на форума, който тази година за първи път ще се проведе в Двореца нa културата и спорта "Васил Левски", е насърчаване и опознаване на културното наследство и многообразието му в контекста на общоевропейското пространство.

Българските участници ще имат възможност, в дните на изложението, да представят потенциала на своя регион – културни, исторически и природни забележителности, археологически и архитектурни обекти, артефакти, художествени произведения, изкуства, занаяти, традиции, обичаи, празници и фестивали.

Освен в Двореца на културата и спорта различните арт събития, възстановки, занаяти и културни прояви ще се провеждат на различни атрактивни места във Велико Търново, които ще се превърнат в техен естествен декор.

 

От месец март до днес екипът осъществи контакт с всички представители на туристическият бранш в Сливен - хотелиери, ресторантьори, музеи, галерии, театри неправителствени организации и др., за да събере пълна информация за града и всеки предостави по желание рекламни брошури, афиши и дипляни. По инициатива на Община Сливен се изготвиха две книжки включващи по-важни и ежегодни събития в града под Сините камъни. Екипът на Късноантична и средновековна крепост "Туида" – Сливен за втора година ще представят историческият обект и града под Сините камъни в МТИ "Културен Туризъм -Велико Търново 2018".

След успешното си представяне на изложението през 2017г., което включваше елементи на исторически реконструкции и музейна анимация, тази година представителите на Сливен са подготвили нови изненади. Част от презентацията ще включва демонстрации на с Мишелов на Харис – Драко. Той е една от основните атракции в крепост "Туида". Друг аспект ще бъдат различни уъркшопове и занимания за детската аудитория, както и възстановки на оръжия, облекла и елементи на бита от Средновековието. Заявката за участието на крепост "Туида" и планираните дейности предизвикаха интерес от страна на организаторите и те предоставиха допълнително експозиционна площ за провеждане на занимателните работилници и възстановки.
           
   
           

 
19.04.2018
Жив мишелов пecpeщa пeceтитeли нa Международно изложение "Културен туризъм"

"... Дpaко живее в крепост Туида. Той е един от елементите на нашите възcтаноеки от пеpиeда на pанното Средновековие. С него правим демонстрации как в миналото се е изграждала връзката между дивата птица и човека... ".  разказа Мая Иванова, ръководител на крепост "Туида".
Публикация в "24 часа"  
 


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 СЪБИТИЯ, ОРГАНИЗИРАНИ ОТ НАШИ ПАРТНЬОРИ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени